Wpis do KRD a przeniesienie długu

• Autor wątku Autor wątku piotrek.oles
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrek.oles

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć!
Mój były pracodawca nie zapłacił mi za 2 miesiące pracy i nie zamierza tego zrobić. Byłem zatrudniony na umowę o dzieło, a więc nie mogę wpisać go do KRD. Jednak mój znajomy, który był tam zatrudniony w formie b2b, również nie dostał zapłaty za te 2 miesiące i on może go wpisać do KRD.
Moje pytanie brzmi - czy jest możliwość przeniesienia długów na mojego kolegę i w ten sposób odzyskania również mojej należności?

Jeszcze nie, dopiero będzie go wpisywał, ale wiem od innych ludzi którzy tam pracowali że po wpisie zaraz spłaca należności, bo chociaż firma miała kryzys kilka miesięcy temu, teraz dobrze prosperuje i jest często sprawdzana w KRD.

piotrek.oles napisał:
ale wiem od innych ludzi którzy tam pracowali że po wpisie zaraz spłaca należności, bo chociaż firma miała kryzys kilka miesięcy temu, teraz dobrze prosperuje i jest często sprawdzana w KRD.
Statystyki windykacyjne mówią zupelnie co innego, takim KRD niestraszny

No rozumiem, aczkolwiek tak jak mówiłem w tym przypadku akurat działa. Ale nie o to tu chodzi, pytanie jest czy mogę te długi przenieść na kolegę i czy on wtedy ma prawo oczekiwać również spłaty mojego długu zanim wypisze byłego pracodawcę z KRD.

Business to business czyli osoba ma swoją własną firmę i nie zatrudnia się u pracodawcy, tylko dostaje od niego zamówienie na daną usługę i wystawia na koniec miesiąca fakturę. A więc kolega prowadzi jednoosobową firmę i ma nieuregulowane faktury na podstawie których może wpisać firmę pracodawcy do KRD.

Możesz przelać (sprzedać) swoją wierzytelność na rzecz firmy kolegi umową cesji. Wtedy on zawiadomi dłużnika że jest uprawniony do dochodzenia świadczeń i "postraszy" dłużnika KRD tak jak chcesz. Inna kwestia to sprawy podatkowe - czy kolega na tym coś zarobi i będzie musiał zapłacić podatek czy też nie.

Dzięki wielkie za odpowiedź, o to właśnie mi chodziło :)

Powrót