Wpis do KRD a wezwanie do zapłaty którego nie było

• Autor wątku Autor wątku kanu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kanu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam,
W zeszłym roku dowiedziałem się, że jestem wpisany do KRD. Po zarejestrowaniu się do sytemu KRD i pobraniu raportu, okazało się, że faktycznie widnieje w rejestrze, a wierzycielem jest ZTM w Warszawie.
Na początek kilka informacje, które wg mnie są ważne:
1. podany adres zamieszkania/zameldowania jest całkiem inny niż mój (różni się miasto i kod)
2. w tytule prawnym widniała następująca adnotacja:
"Wezwanie do zapłaty [tutaj numer]. Sąd rejonowy w [miasto] Wydział Cywilny, 15.04.2013"
3. Data wysłania wezwania 05.07.2012
4. Termin wymagalności 06.06.2012

Jedyną prawdziwą informacją był mój PESEL. Próbowałem to wyjaśnić, w związku z czym napisałem pismo do KRD w którym zawarłem informację na temat błędnych danych. Odpowiedzi nie otrzymałem, a o całości (ze względu na wyjazd zagranicę do pracy) zapomniałem. Obecnie jestem zainteresowany kredytem i okazało się, że nadal widnieje w KRD. Ponownie wygenerowałem raport i tym razem moje dane (tzn. adres zamieszkania/zameldowania) są już poprawne. W tytule prawnym widnieje już tylko informacja:
"Inne: Wezwanie do [numer]"
Czyli bez adnotacji o sądzie.
Kolejną różnicą jest kwota zobowiązania, która zmalała o jakieś 20-30 zł.

Przyznam, że nie za bardzo wiem co zrobić w tej sytuacji. Mandatu żadnego nie otrzymałem.
Sprawa trafiła do sądu w innym mieście niż faktycznie jestem zameldowany. A konkretniej w mieście, które widniało w pierwotnym adresie zamieszkania na moim koncie w KRD. Dodatkowo nie dostałem żadnego wezwania do zapłaty.

Prosiłbym o jakieś porady co powinienem zrobić, żeby to wyjaśnić i usunąć wpis w KRD.

Sąd w Lublinie?
Ja bym jednak zaczął u źródła - dział windykacji ZTM W-wa 22/45-94-259 i
22/45-94-262.
Co to za wezwanie do zapłaty, na kogo wystawione.

Ostatnia edycja:
Dokładnie Sąd w Lublinie.
Nie jest to pierwszy przypadek?

W końcu rolą e-sądu w Lublinie jest "klepanie" takich spraw.
Ponieważ nawet jak się do ZTM dodzwonisz, pewnie przez telefon wszystkiego i tak się nie dowiesz, to ja bym zaczął od uzyskaniu elektronicznego dostępu do akt sprawy. Może będzie skan tego wezwania, zobaczysz jak zostało wystawione: na podstawie czego, jakich danych, kto podpisał i całą resztę.

Ok, a w jaki sposób mogę uzyskać elektroniczny dostęp do akt sprawy?

kanu napisał:
Mandatu żadnego nie otrzymałem.
Zgadza się - bo mogłeś dostać co najwyżej opłatę dodatkową. To nie są mandaty.
Odpowiedz szczerze na podstawowe pytanie, czy jechałeś bez biletu w stolicy i cię złapano?

amelia2013 napisał:
Zgadza się - bo mogłeś dostać co najwyżej opłatę dodatkową. To nie są mandaty.
Odpowiedz szczerze na podstawowe pytanie, czy jechałeś bez biletu w stolicy i cię złapano?

Gdybym dostał mandat (bądź opłatę dodatkową), to raczej wiedziałbym o tym i nie byłbym zdziwiony, że mam wpis w KRD.
Tak więc odpowiadając na pytanie - nie dostałem mandatu, stąd też poprosiłem o pomoc w wyjaśnieniu tego wpisu.
Po drugie, jeśli dostałbym mandat, to w przypadku błędnie wpisanego adresu, raczej bym go poprawił.

Pablo_11 napisał:
to ja bym zaczął od uzyskaniu elektronicznego dostępu do akt sprawy. Może będzie skan tego wezwania,
Kpisz? Skany wniosków dowodowych w e-sądzie?

Należy wnieść sprzeciw do e-sądu wskazując na nieprawidłowy adres i zarzucić iż roszczenie jest nienależne. Resztę kwestii czyli że roszczenie jest bezzasadne bo nie dotyczy pozwanego, podnieść należy już w sądzie rejonowym.

Ostatnia edycja:
Powrót