A
AHM
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 201
Czy można wpisać podmiot prawny czy też osobę do KRD nie posiadając tytułu wykonawczego ?! Innym słowem bez wyroku czy orzeczenia sądu, ugody, aktu notarialnego itp ?!
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy każdy może dopisywać zobowiązania dłużników do Krajowego Rejestru Długów?
Osoba fizyczna może przekazać informacje o zobowiązaniu dłużnika, tylko wtedy, gdy zostało ono stwierdzone tytułem wykonawczym. Jeżeli chodzi o innych wierzycieli - osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, osoby prawne lub jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, to taki wymóg nie został przyjęty.
Pamiętaj ! Zobowiązanie o którym przekazuje się informacje powinno powstać w związku z określonym skutkiem prawnym. Może to być dług, który wynika z umowy, decyzji administracyjnych czy z bezpośredniego zastosowania przepisu prawa.
Czy Przedsiębiorca musi posiadać tytuł wykonawczy, żeby wpisać dłużnika do Rejestru Dłużników BIG?
Nie. Przedsiębiorca nie musi posiadać tytułu wykonawczego* potwierdzającego zobowiązanie. Taki obowiązek jest nałożony przez ustawę tylko na osoby fizyczne.
Przedsiębiorca może wpisać dłużnika do Rejestru Dłużników BIG na podstawie podpisanej umowy z BIG InfoMonitor. Muszą natomiast być spełnione następujące warunki:
Od terminu zapłaty minęło 60 dni.
Dług przekracza: 200 zł – w przypadku konsumenta;lub 500 zł – w przypadku firmy.
* Jeśli natomiast przedsiębiorca posiada, tytuł wykonawczy, może wpisać dłużnika na innych warunkach (pyt. 8).
1. można, tylko po co tracić pieniądze na umowę z krd, rzeczywistość jest taka, iż szansa na odzyskanie należności minimalna (nie nalezy wierzyć danym podawanym przez ten i inne tego typu podmioty, zapytajcie lepiej prawdziwych windykatorów)AHM napisał:Czy można wpisać podmiot prawny czy też osobę do KRD nie posiadając tytułu wykonawczego ?! Innym słowem bez wyroku czy orzeczenia sądu, ugody, aktu notarialnego itp ?!
kento1982 napisał:Niestety dług w KRD przedawniony nie staje się nigdy. Jeżeli ktoś posłużył się Twoim dowodem a nie zgłosiłeś tego w tym czasie nie możesz zrobić nic. Jedynie spłacić zadłużenie...albo napić się wódki i zapomnieć![]()
Tomus343 napisał:Nic nigdy do mnie nie dotarło żadne zawiadomienie wezwanie nic' a terazjestem w KRD i to nie z moim nazwiskiem i mam płacić. Gdybym wystąpił do Przewozów Regionalnych o wydanie kopi mandatów albo czekać aż u nich dług się przedawni jie wiem niestać mnie na czyjeś mandaty boje się że rusze lawine jak to zapłace
Nie będą się głowić ani sekundy. Odmówią wszczęcia postępowania. Nie ma w tej historii nawet cienia podejrzenia, że doszło do przestępstwa. Sprawa cywilna. Jedna strona twierdzi, że dług jest, druga, że nie.Syphar napisał:Ja jednak proponowałbym zgłoszenie sprawy do prokuratury - niech oni się głowią. Ten dług nie dość, że nie istnieje, to nigdy nie istniał, więc taki wpis jest przestępstwem.