Wpis do KRD długu sprzed 9 lat

• Autor wątku Autor wątku JSMwwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JSMwwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
znalazłem kilka podobnych tematów ale każda sprawa jest indywidualna więc zakładam nowy temat.

w 2005 roku otrzymałem mandat ZTM. Miałem wtedy 15 lat i najzwyczajniej w świecie zapomniałem o sprawie. Przypomnieli sobie o mnie w momencie gdy uregulowywałem inne mandaty jakie otrzymałem niedawno.
Ostatnie mandaty dostałem w 2013 roku i były one wpisane do KRD- wszystko sumiennie opłaciłem kilka tygodni temu.
w roku 2012 też dostałem mandat i też go zapłaciłem po sprawdzeniu KRD.
Mandat z 2005 roku nie był nigdzie wpisywany do dziś. Nie otrzymywałem, żadnych pism dotyczących tego wezwania. Nie widniał w żadnej bazie.
Zostałem o nim poinformowany w momencie zapytania mailowego o stan zadłużenia w sposób następujący: Przy okazji prowadzonej z Panem korespondencji pozwoliłam sobie sprawdzić, czy nie ma Pan jeszcze innych nieopłaconych wezwań. Okazało się, że na Pana dane figuruje jeszcze jedno nieopłacone wezwanie nr 278431. Wysokość zadłużenia w tej sprawie – 258,59 zł.

Czy zostałem słusznie wpisany do KRD? Czy mogę wnosić o wykreślenie wpisu z bazy? jak tego dokonać?

Jak rozumiem mandat nie jest przedawniony i mój wiek w momencie otrzymania mandatu nie ma tutaj znaczenia, tak?

o przedawnieniu nic nie wiemy gdyz nie znamy daymt oplat i pozwow

Mandat jest sprzed 9 lat. Został wpisany do KRD dopiero teraz. Wcześniej nikt go nie wpisywał mimo, że na moje nazwisko wpisywano (słusznie) inne mandaty.

byl nakaz zaplaty sadowy? jesli tak to kiedy

nic nie dostałem. nigdy. po prostu Pani z ZTM w ramach korespondencji w sprawie innych mandatów (wysyłałem potwierdzenia opłacenia) poinformowała mnie o takim zadłużeniu i 2 dni później dostałem maila z KRD o wpisie.

ale ma znaczenie dla przymusu zapłaty :)

Oj kręcicie kręcicie - a wujek gooogle to co

KRD - proste nie wpisali wcześniej bo czekali aż dług urośnie do kwoty, którą można wpisać... pewnie to ze 200zł - a kara była ile 9 lat temu?? 100 zł.... + odsetki za 9 lat

Co do długu należy go spłacić lub powołać się na przedawnienie jak dostaniesz nakaz /co i tak nie wykreśli z KRD/

Powrót