Wpis do KRD na podstawie blednego adresu

• Autor wątku Autor wątku pgsyogi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pgsyogi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
Ostatnio sprawdzilem sie w KRD i okazalo sie ze w zeszlym roku zostalem wpisany na kwote 242zl przez Kancelarie Statima. Zadzwonilem do nich z zapytaniem o co chodzi. Otrzymalem informacje ze to za jakis nieoplacony mandat z 2011 roku. No ok, zakladam ze to prawda - moze jechalem, moze nie, whatever. W kazdym razie po zapytaniu dlaczego nie otrzymalem zadnego powiadomienia poinformowano mnie iz takowe zostaly wyslane na adres korespondencyjny przepisany z dowodu osobitego... I teraz zaczyna sie ciekawe. Po weryfikacji serii dowodu (akurat od kilku lat nie zmienialem wiec mam ten sam z ktorego rzekomo przepisano adres) wyszlo, iz ulica jest bledna. Ale byc moze dla jednych Kolejarza i Kolejowa to jedno i to samo... Wiec nie wazne ze ulice w obrebie jednego miasta sa od siebie oddalone o ponad 4km i nawet kod pocztowy nie powinien tam kiedowac...
Niemniej jednak prosze o porade czy mam racje twierdzac ze:

• z uwagi na zly adres ani jedno zawiadomienie o mandacie nie przyszlo na adres faktyczny przez to nie wiedzac iz taka rzecz ma miejsce nie bylem w stanie ustosunkowac sie do mandatu a odsetki powinny zostac cofniete (a co za tym idzie dlug zmaleje ponizej 200zl i nie moze byc wpisany do KRD)

• nie moglem zweryfikowac poprawnosci pisma mowiacego o wpisie do KRD pod wzgledem formalnym przez to nie mialem mozliwosci ewentualnego podwazenia tego pisma

• nie otrzymalem tytulu wykonawczego na podstawie ktorego dokonano wpisu

Generalnie wydaje mi sie, ze wpis dokonany na podstawie blednych danych (wspomniany kilka razy adres) nie powinien w ogole miec miejsca. Ale to moja nieobiektywna ocena.

Pozdrawiam,
YoGi

To nie jest mandat. Nie pamiętasz że jechałeś bez biletu? Takich rzeczy sie raczej nie zapomina, chyba że czynisz to nagminnie...
Nie potrzeba tytułu wykonawczego. Jeśli takowego nie ma, to dla ciebie super wiadomość - roszczenie jest przedawnione. Wpisem do KRD nie ma się co przejmować, chyba że zostałeś wkręcony, wówczas należy powiadomić organy ścigania.

Dopuszczam mysl ze moze i jechalem. Niemniej jednak wszystkie mandaty co do ktorych przyszlo mi conajmniej jedno upomnienie zostaly splacone. Pytanie dotyczy kwestii czy z uwagi na blesny adres koreapondencyjny nie maja oni teraz przypadkiem obowiazku wypisania mnie z listy krd?

Jeszcze raz powtórzę: to nie są mandaty.
Masz potwierdzenia spłat tamtych opłat? Jeśli tak, to pewnie i były na nich numery wezwań. Zażądaj więc od Statimy numeru tej opłaty i porównaj z dowodami wpłat. Wówczas jeśli okaze sie, że masz to zapąłcone, nie tylko możesz żądać wykreślenia, ale jeszcze wywalczyć jakieś zadośćuczynienie za bezprawny wpis.
Jeśli takowych świstków już nie posiadasz, pozostaje zakwestionować wpis w KRD i zażądać od Statimy wykreślenia.

Przeczytaj art. 14 ust. 1 pkt 3) upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez wierzyciela listem poleconym albo doręczenia dłużnikowi będącemu konsumentem do rąk własnych,
na adres do doręczeń wskazany przez dłużnika będącego konsumentem, a
jeżeli nie wskazał takiego adresu – na adres miejsca zamieszkania, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do biura, z podaniem firmy i adresu siedziby tego biura.

I ponawiam pytanie: był złożony pozew do sądu?

Napisalem ze blednie przepisali adres z dowodu wiec jakakolwiek koreapondencja dot. tej konkretnej kary byla doreczana na adres niebedacy moimadresem zamieszkania. Dlatego pytam czy w swietle wspnianego wyzej przepisu wpis faktycznie nie jest przypadkiem bezprawny. Mam potwierdzenia splat poprzednich kar ale jezeli do tej nie dostalem zadnego wezwania a ofc nie podpisuje i nie odbieram ich na miejscu bo nie musze. To imo ich bol ze z dowodu zle/nieczytelnie przepisano adres i powinni wykreslic
Czy sie moze myle?

Pzdr,
YoGi

Powrót