Wpis na listę adwokatów a kandydowanie na sędziego przed neo KRS

• Autor wątku Autor wątku Meggie88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meggie88

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Mam sytuację, że jedna z Rad Adwokackich odmówiła wpisu na listę adwokacką, bo..kandydowałam na sędziego w procedurze prowadzonej przez neo-KRS (nie zostałam przedstawiona do powołania na sędziego, chodzi o sam udział w postępowaniu przed neo-KRS). Z tego powodu zdaniem ORA nie spełniam przesłanki nieskazitelności charakteru. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem?

O widzę coraz lepiej się dzieje w kraju nad Wisłą. Nie słyszałem, ale rozumiem, że decyzję skarżysz? Wrzuć zanonimizowaną jak możesz.

Tak, decyzję zaskarżyłam. Jest aktualnie na etapie - skargi do WSA. ZObaczymy co będzie. Ciekawe jest to, że ORA i NRA odmówiło wpisu powołując się właśnie na kandydowanie na sędziego przed neoKRS ale jak wniosłam odwołanie do Ministra to ten słowem już nie odniósł się do tego, przemilczał całkowicie chociaż to był jedyny powód odmowy wpisu przed ORA i NRA. Minister znalazł inny brak formalny wniosku i do niego się przyczepił, tak, jakby nie chciał zabierać stanowiska w sprawie neoKRS

pistollo napisał:
O widzę coraz lepiej się dzieje w kraju nad Wisłą. Nie słyszałem, ale rozumiem, że decyzję skarżysz? Wrzuć zanonimizowaną jak możesz.
ORA i KIRP w wiadomościach ogłaszało, że jeśli jakiś adwokat albo radca który został wybrany na neosędziwego będzie chciał wrócić do zawodu - gdyby np. ustawa tego wymagała - to będzie właśnie badana przesłanka rękojmi i nieskazitelności i automatyzmu oceny w przypadku takich powrotów nie będzie . Na swoim przykładzie widzę jakie mogą być wówczas decyzje ...

Czasy się zmieniają i w tym należy pokładać nadzieję. Nic więcej nie zrobisz.

Powrót