Wpis w BIG Infomonitor od firmy Prokura - oszustwo?

• Autor wątku Autor wątku kapuszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapuszek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Rejestr Dłużników Biura Informacji Gospodarczej (BIG) - wpis od firmy Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty

Dzieńdobry .

Sprawa dotyczy rejestru dłużników big .

Ostatnio starałam się o kredyt gotówkowy w jednym z banków. Okazało się, że wniosek został odrzucony, ponieważ jestem dłużnikiem w systemie BiG Infomonitor. (wpis widnieje prawdopodobnie o 2-3 miesięcy, bo jeszcze pół roku temu moje konto było czyste) Zarejestrowałam się tam i okazało się, wpisano mi tak kwotę trzystu paru złoty, a wierzycielem jest Prokura.

Powstanie zaległości jest niby w 2012 roku, na podstawie jakiejś umowy pożyczki. Do tego podobno wysłane wezwanie do zapłaty w zeszłym roku - oczywiście nic nie dostałam, nawet na stary adres - choć tam nie mieszkam, to informacje o przychodzącej poczcie mam przekazywaną. Z tego co mi wiadomo, wszystkie pożyczki spłacałam terminowo i nie mam zielonego pojęcia o jakie zadłużenie chodzi.

Podpowiedzcie co robić i gdzie uzyskać dokładniejsze informacje na temat tego wpisu i jak z tego się wykręcić?

Pozdrawiam

jaki tytul wykonawczy podali?

A jak to sprawdzić? jest taka rubryka w raporcie BIG?

podpowiesz gdzie znajdę? bo czytam i naprawdę nie widzę.

nie ma sygn,Nc...? w raporcie jest wierzyciel,wysokosc i podstawa wpisu z tego co pamietam.usuwalismy wpis jak nakaz utracil moc,wowczas nie mieli juz tytlulu prawnego do wpisu

mam nr zobowiązania w rejestrze klienta

zobowiązanie/tytuł prawny: umowa pożyczki - o to chodzi?

dopiero teraz się przyjrzałam, że adres zameldowania niby mój, jest z miasta w którym fizycznie nigdy nie byłam i nie mieszkałam.

zostales poinorfmowany o zamiarze przetwarzania Twoich danych w BIG?bylo wezwanie do zaplaty/

prosze wyjasnic wpis z wierzycielem, zawsze pisemnie(polecony za potwierdzeniem odbioru),dac im 2 tyg na usuniecie blednego wpisu

goszuza napisał:
zostales poinorfmowany o zamiarze przetwarzania Twoich danych w BIG?bylo wezwanie do zaplaty/

Nic takiego nie kojarzę. Poza tym w danych przekazanych przez wierzyciela Prokura podany jest adres zameldowania nie mój - inne miasto.

Dłużnik ma prawo tez żądać, aby BIG usunął wpisaną na jego temat informację o nieistniejącym zobowiązaniu.

– W piśmie do BIG należy przedstawić stan faktyczny, wskazać, co doprowadziło do uznania go za dłużnika, i przedstawić swoje zarzuty dotyczące treści wpisu(dolaczyc zaswiadczenie o zameldowaniu)

Za przekazanie do biura nieprawdziwej informacji grozi grzywna do 30 tys. złotych. W dodatku jeśli ponosimy z tego tytułu szkodę, to może wystąpić do sądu cywilnego o odszkodowanie.

czyli pismo ma być kierowane do big czy do prokury?

ja wyslalabym i tu i tu(za potwierdzeniem odbioru). Tylko prosze uwazac zeby nie uznac dlugu piszac do Prokury.a KRD sprawdzalas?

goszuza napisał:
ja wyslalabym i tu i tu(za potwierdzeniem odbioru). Tylko prosze uwazac zeby nie uznac dlugu piszac do Prokury.a KRD sprawdzalas?

Jestem w trakcie sprawdzania i Bik i krs. Co do Bigu już doczytałam i złożę reklamację. A masz może jakiś pomysł, jak pisać do Prokury, bałabym się podawać im jakieś dodatkowe dane...

Ale dziękuję za rady... napiszę co wynikło ze sprawy

Najprosciej opisac,ze Bank odmowil Ci udzielenia kredytu w zwiazku z umieszczonym wpisem w Big i przetwarzaniem Twoich danych osobowych w rejestrze. Nie posiadalas nigdy zadnych zaległosci w swoich zobowiazaniach- wpis jest bezprawny,dane osobowe sa bledne(nie dotycza Ciebie) w zwiazku z powyzszym wnosisz o wykreslenie wpisu w ciagu 7 dni od odebrania wniosku.Ponadto warto wspomiec o tym ze ustawodawca dopuszcza kare grzywny w wysokosci 30tys zl,o ktorej pisalam.

Zgodnie z art. 48 ustawy o udostępnianiu informacji gospodarczej z dnia 9 kwietnia 2010r., każdy kto przekazuje do biura nieprawdziwą informacje gospodarczą, podlega karze grzywny w wysokości do 30 tysięcy złotych.

Powrót