Wpisowe - żłobek

• Autor wątku Autor wątku jolka_u
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jolka_u

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
w listopadzie wpłaciłam 200 zł (I ratę) opłaty wpisowej za dziecko, które miało uczęszczać do żłobka. Po dwóch tygodniach z przyczyn prywatnych poinformowałam żłobek, że jednak nie będę oddawać dziecka do tego żłobka. Otrzymałam informację, że wpłaconych pieniędzy nie mogę odzyskać, gdyż opłata wpisowa nie podlega zwrotowi. Umowę otrzymałam tylko mailem (do zapoznania sie) lecz nie zdążyłam jej podpisać. Córka miała chodzić do żłobka dopiero od stycznia. Czy w takim razie mam podstawy aby starać się o zwrot wpłaconych pieniędzy?

Zawarta w Warszawie dnia .......................... pomiędzy :

Żłobek xxx, reprezentowanym przez xxx oraz xxx

prowadzonej na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej Prezydenta m.st.

Warszawy pod numerem 111111

a Panem/Panią ( rodzicem lub opiekunem prawnym dziecka ) :

..............................................................................................................................................

Zamieszkała (ły) .......................................................................................

...............................................................................................................................................

Imię i Nazwisko Dziecka.......................................................................................................

Ur. dnia............................................ w .................................................................................

PESEL dziecka ...........................................................

1. Żłobek obejmuje xxx opieką dzieci od poniedziałku do piątku w godzinach między

7.00 a 18.00 za wyjątkiem świąt i dni ustawowo wolnych od pracy .

2. Umowa zawarta jest na czas nieokreślony.

3. Umowa może być wypowiedziana przez każdą ze stron na piśmie z co najmniej

miesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec miesiąca.

4. Wpisowe wynosi 1000 zł. Jest to jednorazowa opłata wnoszona najpóźniej w dniu

podpisania umowy.

5. Opłata stała za pobyt dziecka wynosi .................. zł. miesięcznie , płatne z góry do 5 –

go dnia każdego miesiąca. Opłata uiszczana będzie przelewem na konto :

BZWBK S.A. 1111111111111111111111

6. Opłata obejmuje opiekę, udział dziecka we wszystkich organizowanych zajęciach a także

uczestnictwo w zajęciach dodatkowych oraz zakup wszelkich materiałów i pomocy do zajęć,

zabaw i ćwiczeń (materiały plastyczne, edukacyjne).

7. Całodzienna stawka żywieniowa wynosi 8 zł , naliczana jest na koniec miesiąca płatna do

5-go dnia następnego miesiąca.

8. Opłata za pobyt dziecka podlega zwrotowi w wysokości 30 % stałej miesięcznej stawki w

przypadku choroby trwającej powyżej 1 – go miesiąca.

9. Wpisowe i czesne nie podlegają odpisom oraz zwrotom w przypadku rezygnacji przez

Usługobiorcę z usług świadczonych przez Usługodawcę z przyczyn leżących po stronie

Usługobiorcy.

10. Rodzice raz do roku ponoszą opłatę obowiązkowego zbiorowego ubezpieczenia dziecka

od następstw nieszczęśliwych wypadków.

11. Ze względu na bezpieczeństwo, odbiór dzieci możliwy jest tylko przez Rodziców bądź

Opiekunów Prawnych dziecka lub Osobę do tego upoważnioną na piśmie.

12. Rodzic zobowiązuje się nie przyprowadzać na zajęcia dziecka chorego.

Dziecko z objawami choroby nie zostanie przyjęte do placówki.

13. Żłobek xxx zastrzega sobie możliwość zmiany wysokości opłaty stałej w trakcie

trwania umowy, w przypadku zmiany stosunków gospodarczych. O zmianie tej Rodzice będą

powiadomieni w terminie nie później niż 1 miesiąc przed wprowadzeniem zmiany.

14. Umowa może być wypowiedziana przez każdą ze stron na piśmie z co najmniej

miesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec miesiąca.

15. Dyrektor Żłobka może rozwiązać niniejszą umowę w przypadku:

a) zalegania z odpłatnością powyżej dwóch okresów płatniczych,

b) nieobecności dziecka ponad jeden miesiąc i nie zgłoszenie tego faktu w Żłobku,

c) gdy dziecko swoim zachowaniem powoduje zagrożenie zdrowia lub życia innych

wychowanków Żłobka lub pracowników Żłobka,

d) gdy rodzice zataili ważne informacje o dziecku, które uniemożliwiają jego pobyt w Żłobku,

e) nie przestrzegania przez rodziców postanowień Statutu i Regulaminu Żłobka lub gdy

rodzice podważają dobre imię Żłobka.

16. Rozwiązanie umowy, z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności,

następuje z dniem doręczenia wypowiedzenia adresatowi.

17. Rozwiązanie umowy nie zwalnia Usługobiorcy z uiszczenia opłat za faktyczny pobyt

dziecka w Żłobku, tj. opłaty za wyżywienie oraz opłaty stałej za każdy rozpoczęty miesiąc.

18. W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu

Cywilnego.

19. Umowę spisano w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron

i po odczytaniu podpisano.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Dyrektor Żłobka data i podpis

Usługobiorcy

Podpis Rodziców

jolka_u napisał:
9. Wpisowe i czesne nie podlegają odpisom oraz zwrotom w przypadku rezygnacji przez Usługobiorcę z usług świadczonych przez Usługodawcę z przyczyn leżących po stronie Usługobiorcy.

To postanowienie niedozwolone. Zażądaj pisemnie (list polecony ze ZPO) niezwłocznego zwrotu wpisowego z ustawowymi odsetkami i poinformuj, że w przypadku odmowy poinformujesz UOKiK, że żłobek posługuje się tą klauzulą.

Powrót