Wpisywanie podstaw prawnych

• Autor wątku Autor wątku Maderr10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maderr10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Mam pytanie, jak wpisuje się podstawy prawne do prac (np. praca magisterska) -np. jak wpisać do bibliografii Ustawę z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami - ja mam coś takiego (tj. Dz. U. z 2010 r. nr 102 poz. 651 z późn. zm.) - ale szczerze mówiąc nie wiem jakie są zasady wpisywania tego dziennika urzędowego - jest z 2010, ale nie wiem, czy nie powinienem zmienić na jakiś nowszy...
Proszę o poradę.

Mnie uczono że się pisze całą nazwę czyli :
Ustawa z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2010 r. nr 102 poz. 651 z późn. zm )
można jeszcze dodać przywoływana dalej skrótem np UGN i później posługiwać się tylko skrótem
a Dziennik Ustaw powinien być z dnia uchwalenia ustawy - ten co jest powoływany na samym poczadku, chyba że ustawa ma tekst jednolity to wtedy Dziennik Ustaw po wprowadzeniu tego tekstu.

Do tego dodajmy jeszcze poprawność językową i prawidłowo zredagowany przypis do ustawy powinien wyglądać tak:

1. art.x (ust./§ pkt lit. tiret) Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz.U. z 2010 r. nr 102, poz. 651 ze zm.)

- uczono mnie, że nie trzeba informować o tym, że jest to tekst jednolity poprzez dodanie tj., bowiem widać, że ustawa jest z 1997 r. a Dz.U. z 2010 ;)
- nie pisze się "z późn. zm." bo zmiany nie mogą być wcześniejszego od tj.; dlatego też daje się "ze zm."
- nie trzeba pisać na jaki artykuł się powołujemy, jednak jest to wskazane, jeżeli powołujemy się na jakiś konkretny przepis, tak samo jak wskazuje się nr strony w przypisie książkowym i datę dostępu do strony www w przypadku źródeł elektronicznych.

PS najlepiej zapytaj promotora albo recenzenta bo to oni powinni Tobie powiedzieć czego konkretnie wymagają od studenta, a na pierwszym seminarium powinno być opisane tworzenie przypisów.

Hej!
Wielkie dzieki za sugestie.

A gdzie w akcie prawnym widac, kiedy byl wydany tekst jednolity? Dla przykladu w ustawie o gospodarce nieruchomosciami nam napisane ze tekst jednolity jest z 2010 roku...ale gdzie znalezc taka informacje?

Znam ten serwis, ale wciaz nie wiem, w ktorym miejscu jest ta informacja.

Prosba o pomoc.

Jak w wyszukiwaniu wpisujesz np. "o gospodarce nieruchomościami", to wyskakują Tobie różne wyniki. Pierwsza z kolei jest jakaś kolejna ustawa zmieniająca Ustawę o gospodarce nieruchomościami. Tam, na początku jest takie coś"
Przepis prawny:
W ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2010 r. Nr 102, poz. 651, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:

Widać różnicę między datą przyjęcia ustawy a datą publikacji w Dz.U. Można więc wnioskować, że tekstu jednolitego trzeba szukać w tekstach z 2010 roku.

Samo ogłoszenie tekstu jednolitego następuje w drodze Obwieszczenia Marszałka Sejmu RP. Na liście wyników wyszukiwania wystarczy znaleźć najświeższe Obwieszczenie i sprawdzić, czy Dz.U. zgadza się z tym z ustawy ;)

Inną opcją jest wejście w najświeższą ustawę zmieniającą, i tam na dole, w rubryce "akty zmieniane" znajdziesz odniesienie do Ustawy o gospodarce nieruchomościami i jej wersji ujednoliconej (nie mylić z tekstem jednolitym). W tekście ujednoliconym masz podany pierwotny Dz.U. z 1997 r. a obok tekstu, po prawej stronie masz "Opracowano na podstawie: t.j.:" i już masz ostatni t.j.

Oczywiście w płatnych serwisach jest dużo łatwiej, ale niestety ISAP jest bezpłatny

Odświeżając temat - mam jeszcze jedno pytanie:) :

Sporządzam właśnie w ramach praktyk operat szacunkowy. W podstawach prawnych mam do wpisania miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego – czy mam tam wpisać uchwałę, kiedy ten plan był pierwszy raz uchwalony, czy raczej ostatnią uchwałę, kiedy był ten plan zmieniany?

Podbijam temat

Sporządzam właśnie w ramach praktyk operat szacunkowy. W podstawach prawnych mam do wpisania miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego – czy mam tam wpisać uchwałę, kiedy ten plan był pierwszy raz uchwalony, czy raczej ostatnią uchwałę, kiedy był ten plan zmieniany?

Powrót