Wpłacenie należności dzień przed otrzymaniem zawiadomienia o postępowaniu komorniczym

• Autor wątku Autor wątku 21212121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

21212121

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,
dzień przed otrzymaniem "zawiadomienia o wszczęciu postępowania egzekucyjnego" wpłaciłem zaległe należności. Samo pismo i nakazie wpłaty otrzymałem w kwietniu i pamiętam, że termin wpłaty wynosił jeden miesiąc.
Studiuję dziennie, dopiero w tym miesiącu stać mnie było na zapłatę należności.

Dostarczyłem potwierdzenie wpłaty komornikowi, dzwoniłem do sądowego wydziału orzeczeń i powiedziano mi, iż postępowania wycofano.

Natomiast komornik stwierdził, że czeka na stanowisko sądu.

Pytanie czy będę musiał płacić koszty egzekucyjne? Które swoją drogę są niesamowicie wysokie (grzywna 180 zł, koszty egzekucyjne - 420 zł...).

Na podstawie stanu faktycznego, jaki przedstawiłeś, jeżeli sąd cofnie polecenie wszczęcia egzekucji, kosztami postępowania egzekucyjnego zostaniesz obciążony w całości w pełnej wysokości, tj. całość wydatków gotówkowych + opłata stosunkowa 5 % (nie mniej, niż 1/10 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za pracę - 340,86 zł) + VAT od tej opłaty - 78,40 zł.
Całkowicie na marginesie, otrzymałeś zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, a nie postępowania egzekucyjnego.

Canis Majoris napisał:
Na podstawie stanu faktycznego, jaki przedstawiłeś, jeżeli sąd cofnie polecenie wszczęcia egzekucji, kosztami postępowania egzekucyjnego zostaniesz obciążony w całości w pełnej wysokości, tj. całość wydatków gotówkowych + opłata stosunkowa 5 % (nie mniej, niż 1/10 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za pracę - 340,86 zł) + VAT od tej opłaty - 78,40 zł.
Całkowicie na marginesie, otrzymałeś zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, a nie postępowania egzekucyjnego.

Dostałem tak jak napisałem dokument nazywający się "Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego".

Te koszty egzekucyjne to splunięcie w twarz człowiekowi...

Edycja:
W sądzie dowiedziałem się, że postępowanie wycofano, natomiast komornik na tę informację powiedział, że jeśli faktycznie wpłaciłem to przed wszczęciem postępowania, to koszty ponosi skarb państwa.

Więc zobaczymy w przysżłym tygodniu kto ma rację.

Ostatnia edycja:
Jeżeli osoba, której wisiałeś pieniądze założyłaby postępowanie po tym jak już wpłaciłeś, to byłoby bezzasadne i kosztami zostałaby obciążona ta osoba.

Z twojego opisu wynika, że wpłaciłeś już po tym jak został złożony wniosek do komornika (liczy się data na piśmie, nie kiedy otrzymałeś).

Wierzyciel założył postępowanie, kiedy nie miał od ciebie pieniędzy, było więc zasadne, kosztami więc obciążono ciebie. Tak to wygląda po twoim opisie sytuacji.

Uniknąć kosztów można było poprzez spłacenie na przykład zanim sprawa trafiła do sądu.

sognipl napisał:
Te koszty egzekucyjne to splunięcie w twarz człowiekowi...

Podobnie jak splunięciem w twarz jest to, że nie oddajesz komuś pieniędzy i jest zmuszony założyć ci sprawę w sądzie :)

Zapłacono po wszczęciu, po wysłaniu zawiadomienia - a przed podjęciem poleconego.
Wątpliwości co do zasadności nie ma.
Wniosku do sądu należy pisać o czasie a nie samemu sobie odkładać.

Jeśli chodzi o koszty, to 15% i 8% nie jest jakieś wygórowane.

LLawyer napisał:
Zapłacono po wszczęciu, po wysłaniu zawiadomienia - a przed podjęciem poleconego.
Wątpliwości co do zasadności nie ma.
Wniosku do sądu należy pisać o czasie a nie samemu sobie odkładać.

Jeśli chodzi o koszty, to 15% i 8% nie jest jakieś wygórowane.

Kurczę, to ja zle napisałem. Zamiast "dzień przed otrzymaniem pisma" powinno być "dzień przed wystawieniem pisma".

Canis Majoris napisał:
kosztami postępowania egzekucyjnego zostaniesz obciążony w całości w pełnej wysokości, tj. całość wydatków gotówkowych + opłata stosunkowa 5 % (nie mniej, niż 1/10 przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za pracę - 340,86 zł) + VAT od tej opłaty - 78,40 zł.
Nie mniej niż 1/20, więc jakieś 170 zł + VAT. Z tym że niektórzy komornicy naliczają 15% i albo płacisz, albo skarga.

Powrót