Wpłaciłem kase nie otrzymałem towaru.

• Autor wątku Autor wątku jakubm15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakubm15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Sprawa ma się tak: Przed sylwestrem wpłaciłem kasę za konsole która znalazłem na Allegratce. Dogadałem sie z gościem i kasa poszła. Po jakimś czasie, gdy nie odbierał telefonów zgłosiłem sprawę na policje. Z tego co sie dowiedziałem od policjanta prowadzącego sprawę to to że gość siedzi już w więzieniu za inne podobne wykroczenia. Dzisiaj dostałem jakieś zawiadomienie z prokuratury http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/423ec0d3b2e907c9.html no i nie wiem co mam dalej zrobić czy mam jakaś sprawę zakładać czy jest już założona i czy w ogóle mam szanse odzyskać kasę.

czekać na sprawę sadową i na sprawie złożyc wniosek o naprawienie szkody przez oskarzonego

A jak długo trzeba czekać na sprawę i jeśli facet siedzi w więzieniu to czy mam szanse na odzyskanie kasy???

moment - tylko wyciągnę krysztalową kule,aby ustalić liczbe liczbę spraw w danym Sądzie... i poźniej stan majątkowy osadzonego i jego rodziny...

Acha to na takiej zasadzie działa nie wiedziałem, ale ta ironia nie była potrzebna.

Czeka się różnie, od kilku tygodni (to niemal cud) to kilku miesięcy - zależnie od obciążenia danego sądu.
Jako ze jest pan w sprawie pokrzywdzonym, proszę się zapoznać z tym linkiem:
http://forumprawne.org/prawo-karne/147-pokrzywdzony-w-postepowaniu-karnym.html

Da to panu ogólny pogląd na to, co może pan dalej robić w tej sprawie.
Prosze jednak pamiętać, że jedna sprawa to zasądzenie na rzecz pana jakiejś kwoty, a inna to egzekucja.

Dzisiaj dostałem wezwanie na rozprawę w charakterze świadka. Markiz32 pisał wcześniej że trzeba złożyć wniosek o naprawienie szkody przez oskarżonego. Tylko czy mogę to sobie sam napisać jeśli tak to w jaki sposób.
Były też tam 2 pouczenia. Co może być na takiej rozprawie, czy jeszcze raz będą mnie przesłuchiwać ???

Tak, będą Pana jeszcze raz przesłuchiwać.
W toku tego właśnie przesłuchania może Pan złoży ów wniosek.
Proszę się zapoznać z art. 46 kk oraz art.49a kpk.

Termin rozprawy się zbliża, a ja nie wiem jak ma wyglądać ten wniosek. Czy ktoś mógłby mi przedstawić jakiś wzór, jak go mam napisać czy coś takiego. Będę bardzo wdzięczny.

Wniosek powinien spełniać wymogi z art.119 kpk.
Zatem data, miejsce , oznaczenie sporządzającego wraz z adresem, nazwa(wniosek o naprawienie szkody), sygnatura sprawy, treść (wnoszę o naprawienie szkody takiej a takiej w wysokości takiej a takiej), podpis

" oznaczenie sporządzającego wraz z adresem" TO mam podać swoje Dane z adresem ???? "wnoszę o naprawienie szkody takiej a takiej w wysokości takiej a takiej" nie wiem jak mam sformułować treść tego wniosku wnoszę o naprawienie (wyłudzenia 500zł, oszukania na kwotę 500zł,) coś w tym stylu ????

tak, imię nazwisko adres
wnoszę o naprawienie wyrzadzonej mi przestepstwem takim a takim szkody w wysokosci takiej a takiej.
Wniosek można tez złożyć ustnie do protokołu w terminie wskazanym w art.49a kpk.

Byłem na rozprawie, ale gościa nie dowieźli i zmienili mi termin. Napisałem sobie wniosek no i czy moze on tak wygladac:

imie i nazwisko miejscowosc
adres
sygn akt

wniosek o naprawienie szkody

wnoszę o naprawienie wyrządzonej mi przestępstwem z art 286par 1kk. szkody w wysokości 500 zł

podpis

Była sprawa w sierpniu i gość sie do wszystkiego przyznał dostał 8 miechów i miał mi kasę przelać ale do tej pory nie dostałem nic. pani sędzia mówiła coś ze trzeba założyć jakaś sprawę jakby nie wpłacał kasy, ale ja już nie pamiętam co. Z góry dzięki za odpowiedź

1. Nie pisz kolejno kilku postów.
2. Zakładam, że to 8 miesięcy to kara bezwzględna.
Sąd określił w wyroku do kiedy skazany ma wpłacić Ci te pieniądze?
3. Jeżeli tak i termin minął to powinieneś wystąpić do sądu z wnioskiem o nadanie klauzuli wykonalności wyrokowi. Po jej uzyskaniu komornik może wszcząć postępowanie egzekucyjne.

Tak dostał 8 miesięcy w wiezieniu bo miał na koncie już inne tego typu występki. Właśnie problem w tym że nie ma określonego terminu zapłaty, ale pani sędzia sama powiedziała mi, żeby odczekać trochę i jak kasa nie wpłynie to coś złożyć jakaś sprawę czy coś nie pamiętam i dlatego pytam. czyli mam złożyć w sądzie klauzule wykonalności wyroku???

[cytat="jakubm15"] czyli mam złożyć w sądzie klauzule wykonalności wyroku???[/cytat]

W tym wypadku obowiązek jest wymagalny od chwili uprawomocnienia się wyroku.Składaj wniosek o nadanie klauzuli wykonalności.

Klauzula wykonalności już jest, teraz co mogę zrobić aby przyspieszyć odzyskanie kasy . Już mija rok odkąd wpłaciłem kasę

Powrót