Wplata pieniedzy na konto a podatek

• Autor wątku Autor wątku Aga19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Dostane w niedlugim czasie pieniadze od brata na konto.Wzial on kredyt ale bank chce przelac te pieniadze bezposrednio na mnie a nie do mojego brata co wyklucza darowizne.Chce zapytac czy jezeli bank wplaci mi pieniadze tytulem splaty to czy bede musial zaplacic jakis podatek od tych pieniedzy?

Podatek ?
A niby od czego ? Od przelania środków finansowych nie ma podatku.

No wlasnie chcialas zeby ktos rozwial moje obawy.Bo brat bieze kredyt na splate mnie za czesc mieszkania,bank chce przelac pieniadze bezposrednio na moje konto i zapewne bede musiala cos podpisac ze nie bede chciala nic z tego mieszkania jak dostane ta kase,i chodzi mi wlasnie czy jak dostane od banku pieniadze na konto to czy to nie bedzie objete jakims podatkiem np.od wzbogacenia albo cos podobnego

On dostal w darowiznie mieszkanie od rodzicow ale zobowiazal zaplacil mi za polowe mieszkania ktory by mi sie normalnie nalezala od rodzicow i bieze kredyt na ta okolicznosc poniewaz nie ma takiej gotowki.Bank ponoc chce przelac pieniadze bezposrednio do mnie na konto a nie mojemu bratu(tak powiedzial moj brat).Wiec chce zapytac czy od tych pieniedzy ktore bank wplaci na moje konto za splate bede musiala zaplacic jakis podatek.Nie wiem czy bede musiala cos podpisywac ze zostalam splacona i inne temu podobne rzeczy.jezeli nadal jest to zwykly przelew miedzy kontami czyli jest nieopodatkowany tym bardziej sie ciesze ale chcialam zapytac czy faktycznie tak jest.

Powrót