Wprowadzenie w błąd przez pracownika. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku Dzoena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dzoena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Pytanie: Witam serdecznie, 27.03.2017 podpisałam umowę o świadczenie usługi kompleksowej z Enea. Ze względu na to iż w lokalu którego umowa dotyczy od kilku lat nikt nie mieszkał konieczne było podłączenie nowego licznika. Podczas wypełnienia wniosku o podłączenie była możliwość wyboru 1fazy lub 3 faz. Ze względu na to, że planuję podłączenie kuchenki elektrycznej planowałam podłączenie instalacji 3 fazowej jednak pani (pracownik Enea) poinformowała mnie, że nie podłącza się od razu licznika 3 fazowego i że powinnam zaznaczyć 1fazę ponieważ "tak się robi" a później można zmienić moc przyłączeniową na większą. Podczas podłączania licznika okazało się, że aby mieć licznik 3 fazowy powinnam od razu takowy zaznaczyć (czyli pracownik Enea wprowadził mnie w błąd) ponieważ teraz jeśli będę chciała zmienić to wiąże się to dla mnie z dość dużymi kosztami plus masą biurokracji. Moje pytanie - co zrobić w takiej sytuacji? Ewidentnie zostałam wprowadzona w błąd przez pracownika, który w mojej ocenie powinien być kompetentną osobą do udzielania takiego typu informacji...

Najpierw niech się Pani jeszcze raz dopyta ponieważ to nie jest tak, że Klient sam sobie wybiera czy chce mieć 1f czy 3f , to zależy od tego jakie były warunki przyłączeniowe dla tego lokalu od momentu jego pierwszego podłączenia czyli jeśli na początku była załóżmy moc 5KW i 25A przy instalacji 1f to to tak zostaje już CHYBA, że ktoś właśnie decyduje się na założenie licznika na tej instalacji i w międzyczasie na wystąpienie o wydanie nowych warunków przyłączeniowych do zwiększenia mocy i zabezpieczenia do instalacji 3f. Pracownik nie wprowadził w błąd tylko możliwe, że słabo wytłumaczył krok po kroku procedurę. Wiem o czym piszę ponieważ obecnie pracuję w tej branży.

Dzwoniłam dzis na infolinię i zostałam poinformowana ze od razu przy podpisywaniu umowy powinnam zaznaczyć 3 fazy wtedy pociągnięcie instalacji do licznika leży w gestii dostawcy natomiast montazysta poinformował mnie ze jeśli teraz chce wystąpić o zmiane to wtedy całe okablowanie przez budynek musze zrobić na własny koszt plus dodatkowo kosztuje mnie to 80zl za każdy zwiększony kW mocy przylaczeniowej oraz musze czekać 30 dni na warunki zabudowy

Jesteś w stanie udowodnić słowa pracownika?

Powrót