wracam

• Autor wątku Autor wątku marc1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marc1

Moje pytanie pracowalem w Irlandii 3 lata i niepobieralem tu zasilku na dzieci tylko w Polsce teraz przenosze social do polski czy mogé miec jakies problemy

oczywiście
1.Zasiłek w Polsce raczej pobierałeś bezprawnie z powodu przekroczenia dopuszczalnego dochodu
2 O ile mi wiadomo to aby dostać teraz zasiłek dla dzieci to trzeba pokazać zaświadczenie o dochodach z US
Nie znam Twojej sytuacji życiowej ale legalnie można było brać przecież zasiłek na dzieci przebywające w Polsce pracując w ROI a tak masz do zwrotu cały pobrany zasiłek w Polsce +odsetki

corkemigrant napisał:
oczywiście
1.Zasiłek w Polsce raczej pobierałeś bezprawnie z powodu przekroczenia dopuszczalnego dochodu
i

Chyba pytania nie zrozumiałeś więc nie wprowadzaj nikogo w błąd..:mad:

marc1 napisał:
Moje pytanie pracowalem w Irlandii 3 lata i niepobieralem tu zasilku na dzieci tylko w Polsce teraz przenosze social do polski czy mogé miec jakies problemy

Jeżeli byłeś w Irlandii a dzieci były w Pl.i nie pobierałeś na nich CH.B.więc nie masz się czym martwic,,gorzej jakby było odwrotnie,,a przenoszenie zasiłku to nic nie ma z dziećmi,,tylko pamiętaj ze na 3miesiące do Polski można zasiłek przenieść,,

U tu niestety kolega MISIOR bardzo się myli ponieważ
1.Warunkiem otrzymania zasiłku na dzieci w Polsce jest spełnienie kryterium dochodowego tzn. chyba 520 zł (mogę sie o parę zł mylić)na członka rodziny.Jeżeli dochód przekracza taka kwote to zasiłek sie nie należy i o każdym znacznym powiększeniu swojego dochodu nalezy powiadomic MOPS w celu nowego wyliczenia.
2 Zarabiając minimum w ROI to trzeba by mieć chyba 8 dzieci aby tego dochodu na członka rodziny nie przekroczyć.
A jako ciekawostkę lub przestrogę podam że irlandzki socjal wysyła do polskich MOPS -ów pisma z zapytaniem o sytuacje rodzinną (jak dzieci były w Polsce)i wypłatę zasiłków.Dzieje sie tak zgodnie z Systemem koordynacji świadczeń w EU aby nie płacić świadczeń w dwóch krajach .I kto pobierał zasiłki w Polsce i ROI jednocześnie niech sobie odkłada juz pieniądze na zwrot +odsetki ustawowe.
3 Nikogo w błąd nie wprowadzam wręcz dzielę się swoja wiedzą i doświadczeniem w tej dziedzinie.

Na 100% jak dowie się polski MOPS o tym że kolega pracował w ROI i dzieci dostawały w Polsce zasiłek wystąpi o zwrot nienaleznie pobranych świadczeń

A tak swoja droga mam pytanie do kolegi MISIOR
Jetem w ROI -dzieci w PL-zasiłek pobieram od pierwszego m-ca pracy w Irlandii i nie rozumiem Twojego zwrotu w poście" gorzej jakby było odwrotnie" Możesz mnie oświecić o co chodzi?

ale zasilek pobiera zona i ona jest na krusie to co otym myslicie bede musil zwrucic czy moze sie niedowiedza:what:dzieki

Jak wszystkim wiadomo Irlandia szuka oszczędności i próbuje uszczelnić swój system socjalny.Ale przecież Ty nie pobierałeś Child Benefit więc Ciebie te procedury nie dotyczą. Bardziej obawiałbym się dociekliwości urzędników w Polsce.Po prostu miej tą świadomość ze za poprzednie lata pobierałeś zasiłki bezprawnie i MOPS ma chyba 3 lata na ściągnięcie ich.Jeżeli w tym czasie nie dowiedzą się o tym to Twoja wygrana.Przy staraniu się o jakiekolwiek świadczenia z socjala w Polsce nie możesz podawać że pracowałeś w ROI bo wtedy wtopa.A to ze zasiłek był wypłacany żonie to nie ma żadnego znaczenia jak jesteście w trakcie trwania małżeństwa.Poprostu nie rozpowiadaj otym ze tu pracowałeś i brałeś zasiłki w Polsce.

zasiłek wypłacał MOPS ? czy zona poinformowała, że pracuje Pan w Irlandii?

corkemigrant napisał:
U tu niestety kolega MISIOR bardzo się myli ponieważ

A jako ciekawostkę lub przestrogę podam że irlandzki socjal wysyła do polskich MOPS -ów pisma z zapytaniem o sytuacje rodzinną (jak dzieci były w Polsce)i wypłatę zasiłków.Dzieje sie tak zgodnie z Systemem koordynacji świadczeń w EU aby nie płacić świadczeń w dwóch krajach .I kto pobierał zasiłki w Polsce i ROI jednocześnie niech sobie odkłada juz pieniądze na zwrot +odsetki ustawowe.
3 Nikogo w błąd nie wprowadzam wręcz dzielę się swoja wiedzą i doświadczeniem w tej dziedzinie.

Na 100% jak dowie się polski MOPS o tym że kolega pracował w ROI i dzieci dostawały w Polsce zasiłek wystąpi o zwrot nienaleznie pobranych świadczeń

Mnie zawsze bardzo cieszą te pogrózki typu porozumień międzynarodowych i krążących listów między PL a Ire , bo w sumie to nie wiem tak naprawdę jak to się odbywa i w jakim języku są one pisane hahahaah serio

Pani z MOPS dostaje list z zapytaniem po angielsku czy Pan x ma costam costam , nie wie od kogo ten list , a po dwa czy w ogóle ma prawo udzielić takiej info

Stawiam na to drugie – nie ma prawa – pomijając język że nie wie co tam napisane

Ire zna adresy wszystkich MOPSOW w PL i wie gdzie adresować – nonsens

Ja oczywiscie słyszałam ze kierują zapytania dla do Urzędu Marszałkowskiego – ale to tez tylko pogłoski bo w sumie to nie wiem kto jakich info może udzielić ..tak officjalnie

Ale to tak abstrahując od wątku , bo oczywiście jeśli Pan pracował w Ire to żona zasiłku na dzieci brać nie może (w Pl tak jest pułap dochodów )

a tak swoja drogą jak wygląda obieg tych tajnosów listów , -przyniosłam kiedyś do Social Welfare druk E104 ( przeca unijny form) po polsku bo z Polski wzięty a oficer tak go ogląda na wszystkie strony potem każdą po kolei i pyta – a co tu pisze , i co to jest …..

no cyrk na kołkach ( notabene wywalił go potem do kosza !!)

ps

No to ja zrobię jutro inny myk
Z ire wyśle list z moim z adresem domowym do US w pewnej miejscowości i zazadam info o panu X o jego dochodach bo dla przykładu napisze ze stara się on o zasiłek dla bezrobotnych w Ire a mam donos że ów gość ma mieszkanie w Pl i go wynajmuje ;p;p;pp;

Ciekawe kto mi udzieli info ..;p;p;p

Powrót