Wręczenie stypendiów a ochrona danych

• Autor wątku Autor wątku forumowiczka11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forumowiczka11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Na mojej uczelni niedługo odbędzie się "oficjalne wręczenie decyzji stypendialnych" naukowych,socjalnych i dla osób niepełnosprawnych. Wcześniej decyzje odbierało się osobiście w dziekanacie. Czy uczelnia nie łamie prawa ochrony danych osobowych organizując takie zebranie całej szkoły ? Czy informacje kto otrzymuje stypendium nie powinno pozostać między szkołą a studentem ? Jeśli ktoś zna odpowiedź na to zapytanie byłabym wdzięczna za podparcie jej odpowiednim aktem prawnym :) Pozdrawiam

forumowiczka11 napisał:
Czy uczelnia nie łamie prawa ochrony danych osobowych organizując takie zebranie całej szkoły ?
Nie, nie łamie.

forumowiczka11 napisał:
Czy informacje kto otrzymuje stypendium nie powinno pozostać między szkołą a studentem ?
Nie, uczelnia sprawozdaje się przed MNiSW, w obecnym stanie prawnym przekazuje się imienne listy stypentystów.

Aktem prawnym jest tu regulamin stypendialny danej uczelni (ustalany na podstawie art. 186 ustawy prawo o szkolnictwie wyższym). Zwykle zawiera się w nim zapis typu: Wyniki postępowania stypendialnego są jawne, przy zachowaniu przepisów uodo.

Ostatnia edycja:
Zrozumiałe i oczywiste dla mnie jest jawne ogłaszanie stypendiów naukowych ale dlaczego cała uczelnia ma wiedzieć kto ma słabą sytuację finansową lub niepełnosprawność (która niekoniecznie musi być widoczna) ?
W regulaminie stypendiów mojej szkoły nie ma żadnej wzmianki o jawności wyników.

To może zapytaj w odpowiednim dziale swojej uczelni, oni powinni wiedzieć na jakiej podstawie prawnej pracują. Zwykle uczelnie ogłaszają tylko listy przyznanych stypendiów rektora, nie spotkałem się jeszcze z ogłoszeniem listy stypendium socjalnego ani specjalnego.

Nie przesadzajmy z ochroną danych.
Może utajnimy też listy przyjętych na studia?
A najlepiej wszystkich ponumerować.
Paranoja.

Kwestię jawności wyników rekrutacji reguluje na szczęście konkretny artykuł ustawy.
Jeśli chodzi jednak o wywieszanie jakichkolwiek innych list przez uczelnie (lista stypendystów, lista wyników egzaminów ,itp.) to praktyka na chwile obecną jest taka, że zamiast imienia i nazwiska umieszcza się zazwyczaj nr indeksu.

Powrót