Wrestling Portal

• Autor wątku Autor wątku PsychoJason
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PsychoJason

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich!

Mam pewne zapytanie, które pada być może wielokrotnie, ale ja chciałbym odwołać to do swojego konkretnego przykładu.

Chodzi o portal Wrestlingowy, który zrzeszał by przede wszystkim zawodników gry przeglądowej thewresttlinggame.com.
Chciałbym, aby oprócz interaktywnych gal umieszczanych na stronę portal był jeszcze na bieżąco z newsami wrestlingowymi.

Na topie są 2 strony o wrestlingu attitude.pl oraz wrestlefans.pl. Nie wiem czy mógłbym brać od nich newsy, lekko je modyfikować a następnie wstawiać na swój portal??
Newsy bardzo często na tych 2 stronach są bardzo podobne i różnią się tylko sformułowaniem newsa. Więc jeżeli zmienił bym trochę treść to czy nie był by to plagiat itp??
Jeżeli tak to skąd mogę czerpać legalnie newsy i w jakiej formie??

Pozdrawiam
Tomasz "Psycho Jason" Dietrich

Możesz całkowicie skopiować newsa, wystarczy że pod nim napiszesz małym druczkiem :
źródło:attitude.pl
i to wszystko nikt napewno nie będzie miał zastrzeżeń Pzdr

Moim zdaniem powinieneś zmienić w pewnym stopniu treść tych newsów. Ponieważ nie zachodzi tu podstwa używania Prawa cytatu, oraz dozwolonego użytku.

Prawo cytatu
Przepis prawny:
Wyrok Sądu Najwyższego z 24 listopada 2004 r., I CK 232/04, OSNC 2005, nr 11, poz. 195.
Cytowany urywek lub nawet cały drobny utwór musi pozostawać w takiej proporcji do wkładu własnej twórczości, aby nie było wątpliwości co do tego, że powstało własne, samoistne dzieło

Dozwolony użytek
Przepis prawny:
Art. 23.
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. ...
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

A rozumiem ;)

Taka sama sytuacja jest jeżeli tłumaczył bym newsy z zagranicznych portali? Zmienił bym oczywiście formę newsa. Istnieje małe prawdopodobieństwo że dowiedzą sie że biore od nich informacje ale zawsze mógłbym powiedzieć że taka informacja ze świata Wrestlingu była wszystkim znana i nie wziąłem jej z ich serwisu. Co zaznaczam że są na to zerowe szansę że sie nawet o tym dowiedzą.
To też musze wtedy podać źródło? Czy inne tłumaczenie newsa, zmiana formy i lekka modyfikacja wystarczy? Bo właściwie kiedy news moge podać jako swoj?

dla uporządkowania:
  • jeśli przedrukowywane informacje (newsy) stanowią proste informacje prasowe nie są one objęte ochroną prawno - autorską w świetle Art.4. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - więc z tytułu powyższej ustawy zgód na wykorzystanie ich uzyskiwać nie trzeba. Ale tu uwaga na możliwość popełnienia naruszeń postanowień USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".
  • można korzystać z informacji zawartych w oryginalnych newsach jeśli zapisze się je własnymi słowami. Jeśli dokona się tylko niewielkich zmian dokonane zostanie tylko opracowanie utworu pierwotnego, na korzystanie zaś z takiego opracowania, zgoda autora utworu pierwotnego powinna być - Art.2.upaipp. To samo zresztą tyczy się korzystania z tłumaczeń utworów pierwotnych.
  • Jeśli twój portal jest zarejestrowanym wydawnictwem prasowym to można korzystać z Art.25.upaipp w zakresie wykorzystania materiałów publikowanych w innych wydawnictwach, bez konieczności uzyskiwania zgód autorów. Ale tu uwagi:
    • pomimo tego, że można korzystać z utworów bez konieczności uzyskiwania zgody autora, to jednakże w wielu przypadkach autorowi należy się wynagrodzenie za przedruk;
    • przy korzystaniu z utworów obcojęzycznych w zasadniczo powinno się mieć jednakże zgodę autora na zamieszczenie tłumaczenia (Art.2.upaipp).

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za informacje :)

Powrót