WSA-pytanie

• Autor wątku Autor wątku bubb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubb

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam,
zaskarżyłam decyzję ZUS do WSA, przysłano mi druk do wypełnienia , ale nie wiem co wpisać w rubryce:"wartość przedmiotu zaskarżenia"- czy wysokość kwoty na decyzji ? oraz w rubryce:czego dotyczy sprawa... /uchylenia decyzji ?/

W skardze podniosłam zarzut zarówno wyliczenia kwoty, jak i przedawnienia roszczenia /sam zus w decyzji to potwierdził, bo naliczali
"do dnia przedawnienia" / Skoro jest roszczenie przedawnione, to czy jest wymagalne ?/należności 1999-2003/

pozdr

jesli zaskarzony akt administracyjny, to tak jak w skardze pani ujela - prawdopodobnie uchylenie decyzji

a czego dotyczy decyzja?

decyzja dotyczy zaleglych skladek zus za 1999 i 2000-2003, zajecie hipoteka na udziale w nieruchomosci.Zus w decyzji potwierdzil fakt przedawnienia liczac odsetki ale nie dostalam pisma.z.dokladnym wyliczeniem zobowiazania .

to prosze oszacowac wedlug najlepiej posiadanej wiedzy

dziekuję,
czy mozna napisać :anulowanie decyzji i podnieść przedawnienie roszczenia?

przedawnienie roszczenia to zakres sprawy cywilnej

w zakresie decyzji administracyjnej, to "uchylenie decyzji administracyjnej"

Dziękuję za pomoc :)
Jeśli decyzja zostanie uchylona, to jak i kiedy zwrócić sie do sądu cywilnego o rozpatrzenie przedawnienia ? Nie wiem jak to jest proceduralnie, wydawalo mi się że sąd administracyjny badając od początku całość sprawy stwierdzi przedawnienie... Czy powinnam załozyć sprawę cywilną ? Trybunał Konstytucyjny stwierdził w 2014 r iż wierzytelności zabezpieczone hipoteką mogą się przedawnić, jesli przedawnia się wierzytelnosć główna...Jak podnieść tą sprawę?

Powrót