T
timmon
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam
Mam taki problem. Wygrałem sprawę w NSA na zarzucie materialnoprawnym. NSA napisał w orzeczeniu:
Dzisiaj ukazało się uzasadnienie wyroku WSA, w którym sąd przerzuca powyższy "obowiązek" nałożony na niego przez NSA na organ (GIODO).
Czy słuszne jest moje wrażenie, że WSA w Warszawie nie zastosował się do wyroku NSA, którego wykładnią był związany?
Mam taki problem. Wygrałem sprawę w NSA na zarzucie materialnoprawnym. NSA napisał w orzeczeniu:
Przy ponownym rozpoznawaniu sprawy WSA winien dokonać zatem jednoznacznej oceny skuteczności oświadczenia skarżącego o wystąpieniu z Kościoła, celem zbadania zaistnienia przesłanek z art. 43 ust.1 pkt.3 w związku z art. 43 ust.2 ustawy o ochronie danych osobowych. Wyjaśnienia będzie wymagało, czy ocena ta winna zostać dokonana na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązującego( por. wyrok NSA z dnia 18.10.2013r , wydany w sprawie o sygn. I OSK 1487/12).
Konieczne w tym celu będzie również wyjaśnienie, jakie warunki musi spełnić osoba chcąca wystąpić z Kościoła Katolickiego i szukająca w tym względzie ochrony GIODO. W świetle art. 53 ust. 1 i 2 Konstytucji RP, każdy obywatel ma prawo wyboru religii i rezygnacji z jej wyznawania. Korzystając z wolności sumienia i wyznania obywatele mogą m.in. należeć lub nie należeć do kościołów i innych związków wyznaniowych.
Dzisiaj ukazało się uzasadnienie wyroku WSA, w którym sąd przerzuca powyższy "obowiązek" nałożony na niego przez NSA na organ (GIODO).
W przedmiotowej sprawie, z naruszeniem art. 7 i 77 § 1 k.p.a. nie dokonano ustalenia okoliczności istotnych z punktu widzenia przepisów prawa materialnego, tj. przesłanek określonych w art. 43 ust. 2 w zw. z art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zm.). Wskazany przepis zawiera regułę wyłączjącą kompetencje ochronne Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych jedynie w sytuacji, w której zbiór danych prowadzony przez Kościół dotyczy członków tego Kościoła. W niniejszej sprawie nie ustalono, czy w dacie wydania zaskarżonej decyzji przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych M.K. skutecznie wystąpił z Kościoła Katolickiego. Organ nie określił także jakie były podstawy prawne wystąpienia skarżącego z Kościoła Katolickiego.
Powinnością organu, ustalającego stan faktyczny sprawy, było zatem dokonanie oceny dowodu w postaci oświadczenia o wystąpieniu z Kościoła Katolickiego. Konieczne jest wyjaśnienie jakie warunki musi spełnić osoba występująca z Kościoła Katolickiego i szukająca w tym względzie ochrony Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Organ powinien zatem dokonać jednoznacznej oceny skuteczności oświadczenia skarżącego, celem zbadania zaistnienia przesłanek z art. 43 ust. 1 pkt 3 w związku z art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Wyjaśnienia będzie wymagało zatem, czy ocena ta powinna zostać dokonana na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązującego. W świetle art. 53 ust. 1 i 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, każdy obywatel ma prawo wyboru religii i rezygnacji z jej wyznawania. Korzystając z wolności sumienia i wyznania obywatele mogą w szczególności (...) należeć lub nie należeć do kościołów i innych związków wyznaniowych (art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 17 maja 1989 r. o gwarancjach wolności sumienia i wyznania).
Rozpoznając ponownie sprawę organ jest zobowiązany ustalić stan faktyczny sprawy, tj. ocenić, czy skarżący należy do Kościoła Katolickiego, czy też z niego skutecznie wystąpił i w zależności od tych ustaleń, przy uwzględnieniu oceny prawnej, wyłożonej szczegółowo w orzeczeniu Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 21 lutego 2014 r., sygn. akt I OSK 2056/12, podjąć merytoryczne rozstrzygnięcie.
Czy słuszne jest moje wrażenie, że WSA w Warszawie nie zastosował się do wyroku NSA, którego wykładnią był związany?
Ostatnia edycja: