Wskazanie mienia -Pilne

• Autor wątku Autor wątku viktoriaL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

viktoriaL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Czy ktoś może mi pomóc w kwestii odpowiedzi na pismo komornika(wezwanie dłużnika do wskazania mienia)? W jakiej formie ma byc to napisane? Czy należy powoływac się na jakieś artykuly, paragrafy itp. . Dziękuję za odpowiedz.

Trzeba zacząć od tego co Ty rozumiesz przez wykaz mienia do komornika. Komornik może Cię zapytać o posiadane prze Ciebie mienie i potem kazać Ci podpisać protokół z tego przesłuchania ale nie słyszałem o tym żeby była jakas formuła w tej sprawie czy też w ogóle wymóg własnego pisemnego oświadczenia dłużnika.

Natomiast istnieje taki dokument w przypadku żądania o wyjawienie majątku zgłoszonego przeze wierzyciela do sądu. Wtedy sąd wysyła Ci wezwanie wraz z oswiadczeniem do wypełnienia. Wypełniasz je i przedstawiasz sądowi podczas rozprawy będąc uprzedzony o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
Pozdrawiam

Wszystko o czym piszesz jest dla mnie zrozumiałe. Wierzyciel nie złożył do sądu żądania wyjawienia majątku.Wiem , że komornik powinien dac protokół z przesłuchania do podpisania .Nie było żadnego przesłuchania , natomiast komornik wręczył mi dokument (wezwanie dłużnika do wskazania mienia)abym pisemnie w ciągu 7 dni odpowiedziała.Z góry dziękuję za zainteresowanie.

Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Może jednak ktoś posiada wiedzę na ten temat i potrafi mi pomóc.

[cytat:15htzd76]
Czy ktoś może mi pomóc w kwestii odpowiedzi na pismo komornika(wezwanie dłużnika do wskazania mienia)?
[/cytat:15htzd76]Trzeba po prostu napisac jaki się posiada majątek (ruchomy, nieruchomy), wierzytelności, z czego się utrzymuje itp.
W jakiej formie ma byc to napisane?
[/cytat:15htzd76]Kartka papieru i tyle 8)
Czy należy powoływac się na jakieś artykuly, paragrafy itp. .
[/cytat:15htzd76]
Nie.
natomiast komornik wręczył mi dokument (wezwanie dłużnika do wskazania mienia)abym pisemnie w ciągu 7 dni odpowiedziała
[/cytat:15htzd76]Dziwne. Jeżeli komornik miał stycznośc z dłużnikiem to powinien go przesłuchac i sporządzic protokół z czynności a nie wzywac do złożenia oświadczenia ...

Dziękuję za wyczerpującą informację. Ciekawe czy ten komornik jest leniwy czy coś kombinuje( skoro nie chciał sporządzic tego protokołu)?

Powrót