Wskazanie prowadzącego pojazd w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku halina_38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halina_38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mieszkam w Niemczech .
Dostalam list ze wskazaniem kto prowadził mój samochód (zdjecie z radaru ,przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym o 23 km) List trzeba odeslac w ciagu 7 dni.Auto prowadził mój bliski znajomy,który chwilowo ma odebrane prawko w Pl z tytułu przekroczenia prędkości.(on tez ma stałe zameldowanie w Niemczech i tu żyje. )
Moje pytanie brzmi ,czy musze podać dane znajomego (nie chciałabym mu zaszkodzić)czy mogę odmówić wskazania danych prowadzącego ?i jakie grożą mi konsekwencje?
A może jednak lepiej będzie, jeśli podam jego dane. Wiem,że w gre wchodza również punkty karne.
Jakie mam możliwości?
Proszę o jak najszybszą odpowiedź,jeśli ktoś sie orientuje w temacie bo w niedlugo powinnam odesłać pismo.
Z góry dziękuję za odpowiedzi;)

Nie moge podać siebie bo na zdjęciu jest mezczyzna

Wskażesz siebie, zapłacisz mandat to nikt nie będzie wnikał.

Mam bardzo podobny problem. Czy można po prostu nie wskazać winnego i zapłacić mandat?

tylko nie na druku do zapłaty. jest tylko ten formularz. Jak to wypełnić? gdzie wpisać że nie wiem kto jest Kierowca?

Nic nie pisac i nic nie odsylac ...wyslac kase za Mandat na ich Konto i kropka ...

Nie ma druku do zapłaty. Nie ma nigdzie numeru konta. Jak by to było takie proste to już bym wysłała. Oni ewidentnie chcą wiedzieć kto prowadzil.

Więc wskaż kto prowadził,wtedy przyjdzie druczek do zapłaty.

Powrót