wspólne długi po rozwodzie a roszczenie regresywne wsteczne

• Autor wątku Autor wątku NoAd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NoAd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Więc tak, po krótce sytacja:
w październiku 2013 wyprowadziła się ode mnie żona z dwoma córkami, od ich wyprowadzki żona przestała się dokładać do opłat za wspólnie zaciągnięte 4 zobowiązania kredytowe. od lipca 2014 płace alimenty. Wniosłem sprawę o rozwód i udało się sprawę zakończyć sukcesem, bez orzekania o winie, ale dalej pozostają długi. Z tego co się zorientowałem sprawa o podział majątku nie rozwiąże mojego problemu bo sąd nie zajmuje się pasywami oraz bank nie musi respektować postanowienia sądu, jeżeli ma inne zapisy w umowie. Dowiedziałem się o roszczeniu regresywnym wstecznym i tu moje pytanie co powinienem zrobić by odzyskać choć część spłaconych rat oraz kwoty pozostałej do spłaty, czy moge dokonać konsolidacji zobowiązań wspólnych do nowego kredytu już na siebie i żądać zwrotu 50% spłaconej kwoty od żony sądownie ? (nie ma szansy na dogadanie się)

Wiem, że jak przestane płacić to bank może ścigać byłą żonę o spłatę.

mam 4 zadłużenia:
1. Pożyczka zakładowa, żona jest żyrantem
2. Pożyczka gotówkowa - nie była wymagana zgoda małżonka
3. Limit w koncie firmowym na 5000 zł (nie mieliśmy intercyzy, bo żona nie chciała)
4. Limit w koncie prywatnym na kwotę 5000 zł.

Nie jestem pewien czy napisałem w dobrym dziale i jakie informacje są istotne...

Rozlicz przy podziale majątku z uwagi na 618,3 kpc

Ale podział majątku nie ma sensu ponieważ nie posiadamy nieruchomości. Samochód nabyłem przed ślubem, a w trakcie ślubu poza TV wartym 3000 zł i jakimiś drobnymi agd kosztującymi do 200 zł nie posiadamy nic we wspólnym majątku. No i oczywiście zostaje na dzień dzisiejszy 16000 zł kredytów.

Z tego co się dowiedziałem od przypadkowo spotkanego prawnika Najpierw muszę spłacić wspólne kredyty, wysłać byłej żonie wezwanie do zapłacenia 50% tej kwoty, odczekać 14 dni i złożyć pozew cywilny do sądu + opłata 2-5% żądanej kwoty.

Nie rozpędzaj się, zależy czy na te kredyty podpisywała zgodę ex oraz na co zostały spożytkowane, jeżeli na zaspokojenie potrzeb zwykłych rodziny - zapomnij.
KRO Art. 45.38) § 1. Każdy z małżonków powinien zwrócić wydatki i nakłady poczynione z majątku wspólnego na jego majątek osobisty, z wyjątkiem wydatków i nakładów koniecznych na przedmioty majątkowe przynoszące dochód. Może żądać zwrotu wydatków i nakładów, które poczynił ze swojego majątku osobistego na majątek wspólny. Nie można żądać zwrotu wydatków i nakładów zużytych w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności. § 2. Zwrotu dokonuje się przy podziale majątku wspólnego, jednakże sąd może nakazać wcześniejszy zwrot, jeżeli wy- maga tego dobro rodziny. § 3. Przepisy powyższe stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy dług jednego z małżonków został zaspokojony z ma- jątku wspólnego.

Powrót