Wspólne konto a spadek

• Autor wątku Autor wątku klepstryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klepstryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Rok temu moja mama stała się współwłaścicielką konta z ciocią; wynikało to z faktu, że ciocia była schorowana i chciała aby ktoś się jej finansami zajął - zabezpieczył na koncie oszczędnościowym, płacił wszystkie rachunki etc. Mama przeniosła większość pieniędzy na swoje konto oszczędnościowe - za aprobatą cioci - płaciła za rachunki, robiła jej często zakupy jedzenia i leków, opłacała taksówki itd. Ciocia niedawno zmarła; mama jest nadal współwłaścicielką konta. Co z kwotą którą mama zabezpieczyła na swoim koncie oszczędnościowym? Nie miały żadnej umowy darowizny, ale nie ma mowy o przywłaszczeniu, bo wszystko działo się za aprobatą cioci. Zresztą jasno dawała do zrozumienia, że po jej śmierci te pieniądze mama miała sobie zachować.
Spadkobiercą po cioci są (prawdopodobnie) dwie osoby - ja i mój kuzyn.
Czy owe środki powinny być objęte w spadku?

Z góry dzięki za pomoc.

klepstryk napisał:
Zresztą jasno dawała do zrozumienia, że po jej śmierci te pieniądze mama miała sobie zachować.
A zatem środki należące pierwotnie do cioci jakie znajdowały się na wspólnym koncie weszły w skład spadku. W skład spadku weszły także środki pana cioci jakie pana mama przeniosła na własne konto oszczędnościowe. Pana mama za zgodą swojej siostry zarządzała jej majątkiem ale nadal pozostawał to majątek tej siostry - w jej zamiarze środki te miały stać się własnością mamy dopiero na wypadek śmierci. Środki te nie weszłby do spadku gdyby pana ciocia pozostawiła w banku dyspozycję przekazania pana mamie środków na wypadek śmierci. Jeżeli takiego oświadczenia nie było środki wchodzą w skład spadku i są dziedziczone na zasadach ogólnych tak jak pozostały majątek cioci.
klepstryk napisał:
Spadkobiercą po cioci są (prawdopodobnie) dwie osoby - ja i mój kuzyn.
Jeżeli pana ciocia nie sporządziła testamentu a miała dziecko/dzieci to pierwszeństwo dziedziczenia wobec całości spadku ma jej dziecko/dzieci.

Powrót