Wspólne konto bankowe a wybranie pieniędzy przed śmiercią.

• Autor wątku Autor wątku renom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zastanawia mnie sytuacja w której współmałżonek traci przytomność i jest w śpiączce przez okres 2 tygodni po czym umiera. W przeciągu tych 2 tygodni żona czyści wszelkie konta bankowe należące do zmarłego (konta były wspólne). Czy mam prawo do tych pieniędzy od momentu zapadnięcia w śpiączkę jeśli jestem jego spadkobiercą ? Czy żona może wyciągnąć pieniądze i zrobić z nimi co chce ? Dziedziczenie ustawowe.

Nie byłabym taka pewna, przez okres 2 tyg nie da rady wydać (tj nie wiem jak duże były to pieniądze), tej żonie należy się 1/2 wartości tych środków oraz. cześć po swym mężu z tej drugiej połowy reszta byłaby twoja, musiał być dać sprawę do sądu o spadek,dostaniesz dokument dziedziczenia,z tym idziesz do banku gdzie ojciec miał konto ,prosisz o wydruki wstecz i wszystko widzisz,potem dajesz do komornika o spis inwentarza potem sąd o dział spadku i dostaniesz swoje,potrwa to może nawet ok 2 lat ale żona ojca będzie musiała wypłacić ci należną część spadku
Będzie zobowiązana przed sądem ci stało się z kasą,no chyba że nie była to wielka kwota i faktycznie wydała na pogrzeb itp -powodzenia

Powrót