Wspolne konto bankowe

• Autor wątku Autor wątku Tomek618
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek618

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam . Mam do Państwa pytanie . Moja mama wraz z moją siostrą maja wspólne konto bankowe . Na konto co miesiąc wpływa emerytura z zusu która się odkłada ponieważ mama mieszka za granicą. Czy jak mama umrze siostra ma prawo wypłacić te pieniądze (około 20tys) ? Mama jest chora na raka jest już na końcówce... Siostra zagroziła ze po śmierci mamy wypłaci te wszystkie pieniądze łącznie z pieniędzmi na pochówek i nie da nic na pogrzeb. Dodam że jest testament w którym wszystkie dobra materialne są zapisane na jednego z wnuków.

Bardzo proszę o odpowiedź.musze się przygotować finansowo wrazie czego na przewiezienie zlok itd :(

Niestety ale z rachunku wspólnego nie można otrzymać zwrotu kosztów pogrzebu.
Wynika to z art. 57, art. 51, art. 55 ust. 1 ustawy Prawo bankowe.

Twoja mama mogła by zlecić bankowi przelew całości pieniędzy z tego konta (dopóki jeszcze żyje) na inny jej rachunek bankowy którego jest wyłącznym posiadaczem albo na Twój rachunek (tytułem darowizny albo zabezpieczenia na pokrycie kosztów pogrzebu).
Jeżeli mama nie posiada dostępu do bankowości elektronicznej to może wysłać do banku pisemne zlecenie ze swoim podpisem urzędowo poświadczonym.

Powrót