Wspólne rozliczenie małżonków

• Autor wątku Autor wątku Ona81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ona81

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam!

Mam pytanie - 7 czerwca 2008r. wyszłam za mąż :) czy za ten rok będę mogła rozliczać się wspólnie z mężem?

Czy aby małżonkowie mogli wspólnie się rozliczać - muszą być zameldowani pod tym samym adresem?

Pozdrawiam :)

Do wspólnego rozliczenia małżonków konieczne jest by pozostawali w związku małżeńskim cały rok podatkowy. Będą Panstwo mogli się wspólnie rozliczyć dopiero za 2009 rok. Za 2008 rok nadal rozliczacie się osobno.

bardzo dziękuję za odpowiedź :) :roza:

a czy adres(y) zameldowania małżonków ma(ją) tu coś do rzeczy? (mamy różne adresy zameldowania na pobyt stały) :?:

[cytat="Ona81":vtwjd70d]a czy adres(y) zameldowania małżonków ma(ją) tu coś do rzeczy? (mamy różne adresy zameldowania na pobyt stały) :?:[/cytat:vtwjd70d]
mogą być różne

Mam pytanie. Jeżeli ja nie przekraczam progu podatkowego, a żona w 2008 zarobiła mniej niż 3 tysiące złotych ( nie przekroczyła kwoty wolnej od podatku ), opłaca się nam bardziej rozliczyć wspólnie czy osobno. Nie mamy żadnych odliczeń od podatku. Proszę o odpowiedź.

Oczywiście, że opłaca się - fiskus dokona zwrotu podatku dochodowego- gdy pracowałeś przez cały 2008 rok to w wysokości ulgi podatkowej.

Aż takiego zwrotu to nie będzie :).

Powrót