wspolnota mieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku Arturesku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arturesku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich. Mam Pytanie odnośnie wspólnoty mieszkaniowej. Czy właściciel mieszkania na parterze musi ponosić koszty remontu bloku związane z naprawa balkonów?

W mojej wspulnocie mieszkaniowej każdy w równym stopniu odpowiada za budynek. Pan z parteru jak i pani z piętka odpowiadają za dach i piwnice w tym samym stopniu.

tu nie chodzi o dobro wspolne tylko o balkon ktorego nie mam i nie moge z niego korzystac

Balkony nie należą do części wspólnych budynku i ich remont powinien obciążać wyłącznie tych mieszkańców , którzy z balkonów korzystają. Wspólnota może wykonać taki remont korzystając z funduszu remontowego ,tylko wtedy gdy zgodzi się na to większość współwłaścicieli.
Jest w tej sprawie wyrok SN, nie mam czasu teraz szukać jak znajdę to podam jutro.,

Wyrok SN z dnia 3.10.2002r. syg. akt. III RN 153/01

Balkon przylegający do lokalu mieszkalnego stanowiącego przedmiot odrębnej własności , służący do wyłącznego użytku jego właściciela , stanowi część składową tego lokalu , a koszty jego utrzymania w należytym stanie , w tym także jego odtworzenie , nie obciążają wspólnoty mieszkaniowej budynku , lecz właściciela lokalu mieszkalnego.

Dziekuje bardzo za odpowiedz :)

Powrót