współpraca dwóch działalności w małżeństwie - zwolnienie z VAT

• Autor wątku Autor wątku vov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vov

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Mam pytanie z zakresu podatku VAT. Prowadzę działalność gospodarczą - produkcja oraz sprzedaż hurtowa i internetowa głównie swoich produktów. Rozważamy założenie drugiej działalności przez żonę, która miałaby prowadzić jedynie sprzedaż w serwisie Allegro na zasadzie dropshippingu. Ja jestem podatnikiem VAT, czy dopuszczalne jest żeby żona otwierając nową działalność i współpracując tylko ze mną skorzystała z podmiotowego zwolnienie z VAT do 200tys?

Ja wystawiam FV w mojej cenie hurtowej (bez zaniżania wartości rynkowej), ona sprzedaje produkt nie będąc podatnikiem VAT, czy urząd skarbowy nie potraktuje tego jako omijanie podatku VAT?

***nie jesteś płatnikiem, a podatnikiem. mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
vov napisał:
... czy urząd skarbowy nie potraktuje tego jako omijanie podatku VAT? ...
Dlaczego? Ty odprowadzisz VAT należny, a żona nie odliczy VAT-u naliczonego. To Wasza "strata", a "zysk" US.

PS.
Chociaż z US nigdy nic nie wiadomo.

Ostatnia edycja:
ok, ale różnica między ceną hurtową po jakiej ja wystawię fakturę, a ceną detaliczną jest dosyć spora, więc i zabieg staje się opłacalny, tym bardziej, że żona nie będzie miała dużych kosztów (tylko prowizja i koszty wysyłki).

Rozumiem, że w przepisach nie jest to nigdzie doprecyzowane?

Może, ktoś spotkał się z interpretacją US w podobnej sprawie?

Każde z Was może korzystać ze zwolnienia z VAT - do 200 tyś obrotu proporcjonalnie w ciągu roku. Zwróciłabym uwagę (co zauważył mój przedmówca) na ceny sprzedaży pomiędzy podmiotami powiązanymi.

Powrót