Współtwórca projektu, czy na pewno?

• Autor wątku Autor wątku dominikee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominikee

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich,

Jest to mój pierwszy temat więc prosiłbym o wyrozumiałość.
Sprawa wyglądała mniej więcej tak. Byłem zaangażowany w niekomercyjny projekt gry komputerowej w okresie od stycznia do lipca b.r. Jednak współpraca nie ukladała się najlepiej w ostatnich dwóch miesiącach.

Byłem odpowiedzialny za kod źródłowy gry i pomoc pozostałym członkom zespołu. W ostatnich dwóch miesiącach, zarzucono mi że to co ja zrobiłem odchodzi od standardów jakie sobie zakładali.

Problem polega na tym czy moge nazywać siebie współtwórcą takiego projektu. Zaznaczam iż projekt to studencka gra komputerowa, która tworzona była w wolnych chwilach. Z projektem byłem związany dość długi czas.

Jedyna umowa jaka łaczyła mnie z projektem to umowa poufności.

Mogę się w takiej sytuacji nazywać współtwórcą, chodź na stań dzisiejszy pewnie 3/4 moich rzeczy: kodu została zmodyfikowana?

Wiele razy pisaliśmy o współtwórczości, wystarczyło użyć opcji - szukaj

Cytat:
... Współtwórczość nie zachodzi gdy współpraca określonej osoby nie ma charakteru twórczego, a jedynie pomocniczy, nawet gdy wykonanie tych czynności wymaga wysokiego stopnia wiedzy oraz fachowej zręczności i inicjatywy osobistej. ...
(SN 19.07.1972 sygn. Akt. II CR 557/71)

Cytat:
... Praca intelektualna o charakterze twórczym jest przeciwieństwem pracy o charakterze technicznym. Ta ostatnia polega na wykonywaniu czynności wymagających jedynie określonej wiedzy i sprawności oraz użycia określonych narzędzi, surowców i technologii. Cechą pracy w charakterze technicznym jest przewidywalność i powtarzalność osiągniętego rezultatu. Proces tworzenia, w przeciwieństwie do tak rozumianej pracy technicznej polega na tym, że rezultat podejmowanego działania stanowi projekcję wyobraźni osoby, od której pochodzi, zmierzając do wypełniania tych elementów wykonywanego zadania, które nie są jedynie wynikiem zastosowania określonej wiedzy, sprawności, surowców, urządzeń bądź technologii....
(, SN 2006.01.25, sygn. akt I CK 281/05)

Cytat:
... Powinna jednak między nimi zachodzić taka relacja, że w zasadzie każdy z nich z osobna nie doprowadziłby do stworzenia samodzielnego dzieła określonego rodzaju. ...
(SN z 10.02.1970 r. II CR 666/69 opublikowane w J.Barta, R.Markiewicz „Prawo autorskie” Dom Wydawniczy ABC s. 1016)

Wnioski wyciągnij sam.

Czyli co każdy kod który wytworzyłem w kilku firmach x nie czyni mnie współtwórcą?

Trudno to jednoznacznie określić nie znając szczegółów, ale biorąc pod uwagę drugi cytat, raczej nie. Ostateczna ocena w razie sporu należy do Sądu.

Może opiszę to bardziej szczegółowo.
Od stycznia rozwijałem podstawową funkcjonalność gry, poruszanie postacią, animacje itd. Większość systemów było usprawniane aż do lipca.

Początkowo miałem bardzo dużo czasu na pomoc i wspólną działalność przy projekcie, kiedy nadszedł czerwiec powiedziałem prowadzącemu projekt że dalej nie jestem w stanie z braku czasu na dalszą pomoc przy projekcie i zostało mi zarzucone że i tak nic nie zrobiłem, a to co zrobiłem nadaje się do kosza.

Zaznaczam że jest to studencki niekomercyjny projekt, robiony z czystej frajdy.
Czyli rozumiem że przez okres styczeń - lipiec zostałem wykorzystywany i w obecnym momencie nie mogę powiedzieć nigdzie że brałem udział przy współtworzeniu projektu?

Zaznaczam że byłem zaanagażowany bardzo mocno w rozwój w pierwszych miesiącach, w dodatku umowa poufności była podpisana z firmą która jeszcze prawnie wgl nie istaniała i nie wiem czy istanieje ;]

Zaznaczam że do projektu mógł dołaczyć każdy Była to praca społeczna

Ostatnia edycja:
dominikee napisał:
... lipiec zostałem wykorzystywany i w obecnym momencie nie mogę powiedzieć nigdzie że brałem udział przy współtworzeniu projektu? ...
Brać udział a zostać współtwórcą to nie to samo, przeczytaj pierwszy cytat z postu #2. Nikt tutaj nie odpowie Tobie jednoznacznie, nawet zagłębiając się w szczegóły, od tego jest Sąd.

Jeszcze jeden przykład choć z innej dziedziny:
Cytat:
Osoba, która przy tworzeniu obiektu fotograficznego wykonuje tylko czynności techniczne obsługi sprzętu fotograficznego ściśle według wskazówek twórcy, nie jest współtwórcą w rozumieniu art. 9 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

(Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Cywilna z dnia 5 lipca 2002 r. III CKN 1096/2000)

Osoba ta też brała udział !

Ostatnia edycja:
Ok rozumiem, czyli jesli chciałbym coś komuś mówić to byłem uczestnikiem projektu tak?
Czy to mogą podciągnać pod reklamowanie się cudzą marką -.-

Powrót