Współudział w kradzieży

• Autor wątku Autor wątku nKbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nKbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Wybrałem się dziś do sklepu z kumplami (lat 17 i 16) gdzie dokonali kradzieży. Ochrona oczywiście zareagowała i po wyjsciu za kasy zostaliśmy zaproszeni we 3 do pokoju na rewizję. U jednego z nich znaleziono rzecz pochodzącą z kradzieży. Ja ze względu na brak udziału w tym incydencie zostałem puszczony przez ochronę która wezwała policję. Zostali przewiezieni na najbliższą komendę i wezwali ich rodziców , gdzie razem z policją przeanalizowali materiał filmowy z kamer w sklepie. I kwestia następująca dowiedziałem się ,że będę oskarżony o współudział w kradzieży - gdzie z filmu wynika ,że nie brałem w tym udziału. :/

Czy mogę się spodziewać naprawdę takiego oskarżenia gdzie z materiału filmowego wynika ,iż nie miałem udziału w tym wykroczeniu?

Jeżeli tak to jakie konsekwencje mogę ponieść?

Jak wygląda postępowanie w takich sprawach?

Jeżeli masz powyżej 17 lat to bedziesz sądzony jak dorosły i grozi Ci od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności

Wg mnie jeśli nie byłeś wczesniej nigdy karany ani nic, ( nie chodzi o spisanie czy coś) To pewnie skonczy sie na upomnieniu od sędziny.

Aha, czyli mam rozumieć ,że nie mam szans uniknąć sprawy tylko z tego względu bo przebywałem z nimi i materiał filmowy w niczym nie pomoże?

A co do mojego karania to już raz byłem jako nieletni.

Ile ma Pan teraz lat?
Materiał filmowy, o ile potwierdza fakt, że nie brał Pan udziału w kradzieży, pomoże.

Może Pan -gdy (oraz jeśli) stanie się podejrzanym - złożyć wniosek dowodowy o dopuszczenie dowodu z tego nagrania.

Mam teraz 17lat. A materiał filmowy - czego jestem pewien - stwierdza fakt ,iż nie brałem w tym udziału.

Materiał filmowy to tyko jeden z dowodów liczą się jeszcze przede wszystkim wyjaśnienia Twoje i kolegów. Byc może z nagrania wynika, że nic sam nie ukradłeś ale koledzy powiedzą że razem to zaplanowaliście a Ty powiedzmy "stałeś na czatach" i masz kłopoty, bo prokurator może to potraktować jako współudział w kradzieży. Zależy co dokładnie jest na tym materiale filmowym i jakie były wasze wyjaśnienia.

Jak do tej pory wyjaśnienia składała jedna osoba. W wyjaśnieniach podała ,że ja nie miałem z tym nic wspólnego i nic z nimi nie planowałem po prostu byłem z nimi w tym sklepie.

Powrót