Współwłaściciel a forma umowy

• Autor wątku Autor wątku whodunit?
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whodunit?

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

mam pewien problem z rodzajem zatrudnienia.

Otóż mam się stać współwłaścicielem firmy, w której pracuję. Tzn. współwłaścicielstwo ma polegać na określonym procencie z dochodów firmy, czyli nie na stałym wynagrodzeniu. Nie jest to też praca w pełnym wymiarze godzin, ponieważ jestem nauczycielem i czas pracy w firmie zależy od ustalonego grafiku.

W firmie pracują dwie osoby, które miałyby zostać "współwłaścicielami" + właścicielka. Dodatkowo, pracuje jeszcze dwóch lektorów. Zysk miałby być dzielony: 50% właścicielka, po 25% "współwłaściciele". Dodatkowi lektorzy stanowić będą "koszt utzrymania" firmy. Wszelkie koszty prawdopodobnie również dzielone będą na "współwłaścicieli".

Jaka umowa byłaby w tym wypadku najlepsza? (mam wolną rękę co do wyboru umowy) O dzieło? Umowa menedżerska?
Czy może warto w tym momencie założyć własną działalność gospodarczą? (Z tego co słyszałem, osoby ponizej 26 roku życia opłacają minimalne składki przez dany okres)

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Czy ta "firma" w obecnej chwili to spółka z o.o., czy też działa na podstawie wpisu de ewidencji działalności gospodarczej?
Temat przenoszę na 'prawo gospodarcze'.

wpisu do ewidencji działalności gospodarczej

To możecie założyć spółkę cywilną. Każdy musi uzyskać wpis do ewidencji działalności gospodarczej, a następnie sporządzić umowę spółki i uzyskać NIP dla spółki.
Szczegółowe wyjaśnienia jak założyć s.c. były już na forum.

Powrót