Współwłaściel samochodu

• Autor wątku Autor wątku piotrekxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrekxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Chciałem zapytać czy tata gdy chce mnie wpisać na współwłaściciela do polisy OC aby mi zaczęli naliczać zniżkę, musi przrejestrowywać samochód na dwie osoby? JAk wygląda ta procedura co trzeba zrobić abym dla mnie była naliczana zniżka ? Czekam na odp. pozdrawiam

[cytat="piotrekxxx"]Chciałem zapytać czy tata gdy chce mnie wpisać na współwłaściciela do polisy OC aby mi zaczęli naliczać zniżkę, musi przrejestrowywać samochód na dwie osoby?[/cytat]
Tak.
[cytat:9e4i67de]JAk wygląda ta procedura co trzeba zrobić abym dla mnie była naliczana zniżka ?[/cytat:9e4i67de]
Właściciel idzie do wydziału komunikacji i przedstawia odpowiednie dokumenty (darowizna połowy pojazdu, umowy kupna-sprzedaży połowy pojazdu czy tp). Jeśli umowa sprzedaży, to należy najpierw sprzedaż zgłosić w urzędzie skarbowym i zapłacić podatek. Dalej już mu powiedzą w wydziale komunikacji. Nie obejdzie się zapewne bez opłaty za wydanie nowego dowodu rejestracyjnego.

A w przypadku darowizny na syna płaci się podatek? TO będzie już druga darowizna pierwszą były 2 lata temu pieniądze .

Powrót