Współwłasność domu a jego rozbudowa.

• Autor wątku Autor wątku marek9154
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek9154

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie!
Otóż jestem jednym z 4 współwłaścicieli domu. Chciałbym w najbliższym czasie dobudować do niego nową część mieszkalną z osobnym wejściem. Czy jest możliwe, aby ta część domu była tylko moją własnością? Zamierzam starać się o kredyt hipoteczny i niemożliwą rzeczą jest uzyskanie go bez zgody pozostałych 3 współwłaścicieli, gdyby nie udało mi się w jakiś sposób wyodrębnić nowo budowanej części domu. Proszę o poradę.

Chcąc przeprowadzić rozbudowę nieruchomości budynkowej stanowiącej współwłasność będzie Pan musiał, uzyskać zgodę pozostałych współwłaścicieli, bo jest to - jak sądzę - czynność przekraczająca zakres zwykłego zarządu. Najlepiej byłoby też, myślę, od razu odebrać od nich zobowiązanie do ustanowienia na Pana rzecz odrębnej własności tej części po zakończeniu budowy i uzyskaniu zaświadczenia o samodzielności takiego "lokalu".

Nowowybudowana cześć może bowiem stać odrębną nieruchomością - odrębnym lokalem, jeśli będzie spełniać wymogi "samodzielności" (zaświadczenie wydaje starosta powiatowy o ile się nie mylę).

Do wyodrębnienia jego własności (po wybudowaniu) potrzebna będzie umowa o ustanowieniu na Pana rzecz odrębnej własności tego lokalu, zawarta przez dotychczasowych współwłaścicieli domu.

Do tego czasu nowa - Pana odrębna - nieruchomość nie istnieje. Nie można więc ustanowić na niej hipoteki. Do tej pory, hipotekę można ustanowić więc wyłącznie na wspólnej nieruchomości, za zgodą wszystkich współwłaścicieli.

Powrót