współwłasność i jej zniesienie

• Autor wątku Autor wątku wiwen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiwen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prosze o radę
Posiadam 1/3 nieruchomosci i gruntu.Pozostałe 2/3 nieruchomosci i gruntu posiada sąsiad. Otrzymalismy to w drodze postępowania spadkowego .Podziału gruntu dokonal sąsied samowolnie bez mojej wiedzy i tak zostało to zatwierdzone przez Osrodek Dokumentacj Geodezyjnei i Kartograficznej.
Sąsiad złozyl wniosek do sadu o zniesienie wspólwłasności.W wniosku tym oczernił mnie i cała moja rodzine co jest nie zgodne z prawda poniewaz to sąsiedzi wszczynali awantury.
Zalezy mi na zniesieniu współwłasności ale chciałabym dostać środkową część podwórka, w innym przypadku bede zmuszona wchodzic do domu od strony lasu co jest dla mnie bardzo nie komfortowa sytuacja.Prosze o rade.....
1) Czy mogę obalić podział gruntu który sąsiad sam sporzadził/
2) Kto pkrywa koszty sprawy??Poniewaz sasiad wniosl o przydzielenie adwokata z urzedu i zniesienie opłat sądowych.Ja rowniez jestem w bardzo ciezkiej sytuacji materialnej i nie stac mnie na pokrycie kosztów
3)Czy moge nie zgodzic sie na zniesienie wspólwalasnosci?
4)I najwazniejsze...czy sad moze sam podzielic nieruchomosc
Jakie powinnam podjac kroki w tej sprawie?
Prosze o odpowiedz, serdecznie pozdrawiam

1.Sąsiad ma większą częsc działki więc nie sądzę żeby środkowa część przypadła Pani.
2.Ten kto wnosi sąsiad powinien uiścić wpis 1000 zł
3. Nie
4. Sąd w pierwszej kolejności nakłania do zgodnego podziału.
Czy sąsiad zgłosił propozycję podziału?
Pani powinna wnieść swoją, pomimo wszystko uwzględniającą interes sąsiada. Utarczki słowne czy na piśmie nie wniosą wiele do sprawy.

Rozumiem ze jesli chodzi o samoistne podzielenie gruntu przez sasiada ( bez mojej wiedz) nie da sie juz nic zrobic?
Sad nie zgłosil propozycji podzialu...jedynie sasiad...rozumiem ze ja rowniez moge wniesc swoja propozycje podzialu?
pozdrawiam

Powrót