wspolwlasnosc majatkowa malzenska

• Autor wątku Autor wątku annabella
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annabella

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !
> Prosze mi wyjasnic na jakiej zasadzie malzonkowie moga przepisac swoj wspolny majatek na siebie w razie smierci jednego z nich ?
> Czy w tym przypadku dzieci dziedzicza majatek po smierci dopiero obojga rodzicow ?
Mam sioste ktorej rodzice kupili mieszkanie wlasnosciowe a mnie dali tylko wklad mieszkaniowy.
Liczac mase spadkowa moge ten fakt - nierownego traktowania dzieci uwzglednic?

[cytat:2cpvg1xm]
Prosze mi wyjasnic na jakiej zasadzie malzonkowie moga przepisac swoj wspolny majatek na siebie w razie smierci jednego z nich ?
[/cytat:2cpvg1xm]
Przez testament, bo bez niego spadek po jednym z nich przechodzi na kilku spadkobierców (współmażonek i dzieci)
Czy w tym przypadku dzieci dziedzicza majatek po smierci dopiero obojga rodzicow ?
Musieli by nagle razem umrzeć.
W innej sytuacji po każdym z nich z osobna.
Moim zdaniem- tak.

[cytat="Vegas"]
[cytat:wnioqqp6]
[/cytat:wnioqqp6]
Moim zdaniem- tak.[/cytat]

Raczej nie. Chyba że z tego, co Pani przypadło i przypadnie nie wystarczy na pokrycie zachowku.

Potwierdzając możliwość "uwzględnienia" miałem na myśli poniższy przepis.
Kc stanowi:
[lex:3pr3zd9a]Art. 993. Przy obliczaniu zachowku nie uwzględnia się zapisów i poleceń, natomiast dolicza się do spadku, stosownie do przepisów poniższych, darowizny uczynione przez spadkodawcę.[/lex:3pr3zd9a]i jeszcze:
[lex:3pr3zd9a]Art. 1039. § 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn, chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub zokoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.[/lex:3pr3zd9a]

Powrót