Współwłasność po spadku

• Autor wątku Autor wątku spamergt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spamergt

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 077
Po śmierci rodziców spadek przyjęło 5 osób. Niestety jak to w życiu bywa nie mogą się dogadać co zrobić z ziemią/działkami. Każdy jest współwłaścicielem w wymiarze 1/5. Istnieje sposób aby zmusić te osoby do działania np. sprzedaży lub wyrażenia zgody na wycinke drzewa? Dochodzi do sytuacji, że mamy nakaz wydany przez Urząd Gminy do wycinki drzewa (prawie uschnięte) a dwie osoby blokują wycinke. W dodatku odległość miedzy spadkobiercami jest tak duża, że załatwienie wszelkich formalności jest niemożliwe. Spadnie gałąź na kogoś i jeszcze mnie będą ciągać po sądach. Działki leżą zaniedbane za chwile wyrośnie na nich las.

Sądowy dział spadku wraz ze zniesieniem współwłasności.
mamy nakaz wydany przez Urząd Gminy do wycinki drzewa
Należy nakaz zrealizować. Tu nie jest potrzebna zgoda wszystkich właścicieli.

Niestety Pan w UG chce wszystkich podpisy

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy. Skoro gmina wydała już nakaz wycinki drzew to po co jakieś podpisy? Czy też chcesz dopiero wystąpić do gminy o uzyskanie zezwolenia na wycinkę i do tego potrzebne są podpisy współwłaścicieli?

Gmina przysłała pismo, że należy wyciąć drzewo bo stwarza zagrożenie. Z 5osób tylko mi na tym zależy. Reszta Lekceważy problem.

Za wykonanie nakazu odpowiadają solidarnie wszyscy współwłaściciele. Jeśli Ty usuniesz drzewo na własny koszt, to masz regres o zapłatę do pozostałych właścicieli stosownie do ich udziału w nieruchomości. Koszt usunięcia drzewa należy udokumentować - fakturą, rachunkiem imiennym itd. Te roszczenie możesz rozliczyć przy ewentualnym dziale spadku.

Powrót