Współwłasność samochodu

• Autor wątku Autor wątku ganhoff
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

ganhoff

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam,
Chcę do samochodu, którego jestem jedynym właścicielem (samochód nie ma wad prawnych, nie jest zabezpieczeniem długu, nie jest objęty postępowaniem komorniczym itp.) dodać współwłaściciela. Cel jest jeden: chcę, aby współwłaściciel (że tak powiem) "robił staż" na zniżki ubezpieczeniowe, które ja mam a on nie. Wiem, że mogę ustanowić współwłasność poprzez umowę darowizny.
Pytania:
1. Czy mogę to zrobić także poprzez umowę kupna-sprzedaży części samochodu?
2. Czy są ograniczenia dot. tego jaką część samochodu mogę sprzedać/darować współwłaścicielowi? Tj. czy mogę współwłaścicielowi darować np. 10% sobie pozostawiając 90% i czy Wydział Komunikacji/Urząd Skarbowy tego nie zakwestionuje?

ganhoff napisał:
1. Czy mogę to zrobić także poprzez umowę kupna-sprzedaży części samochodu?
Tak, umowa sprzedaży.
ganhoff napisał:
2. Czy są ograniczenia dot. tego jaką część samochodu mogę sprzedać/darować współwłaścicielowi? Tj. czy mogę współwłaścicielowi darować np. 10% sobie pozostawiając 90% i czy Wydział Komunikacji/Urząd Skarbowy tego nie zakwestionuje?
Nie ma. Współwłaściciela pojazdu niezależnie od wysokości udziału dotyczą wszelkie obowiązki z tym związane np. odnośnie wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC (obiążenia karami nakładanymi przez UFG), terminowego wykonania przeglądu technicznego itd.

To jeszcze jedno pytanie, bo nie chcę mnożyć wątków.
Po dopisaniu współwłaściciela mam 14 dni na powiadomienie o tym fakcie ubezpieczyciela, a ten z kolei ma prawo do dokonania rekalkulacji składki.
Co w sytuacji, gdy dopisanie współwłaściciela ma miejsce w chwili, gdy do końca ubezpieczenia pozostaje mniej niż 14 dni? Wówczas zachowując 14-dniowy termin powiadamiam go de facto już po zakończeniu umowy i wówczas rekalkulacja składki nie ma sensu.

No nie ma, więc jej nie będzie. Ale kupując nowe OC będziesz musiał wskazać, że jest 2 właścicieli pojazdu.

Powrót