Współżycie nastolatków.

• Autor wątku Autor wątku chopenn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chopenn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Przeczytałem niedawno w jakims artykule portalowym, ze wspolzycie seksualne nastolatków od 15 roku zycia jest wedlug prawa legalne a rodzice nie moga im tego zabronic. Potrzębuję dowodu na to czyli artykułu który mowi o tym. Czy mogłby mi podać linka lub inne żródło gdzie mogę to znalezc.

Z góry dziekuje i pozdrawiam.

[cytat:1g21vjew]
ze wspolzycie seksualne nastolatków od 15 roku zycia jest wedlug prawa legalne
[/cytat:1g21vjew]
Nie tyle legalne ile nie karalne.

Ja tylko dodam, że lektura tego działu (Prawa rodzinnego) powinna podziałać na autora tego tematu (i jego partnerkę) jak kubeł zimnej wody.
Nie mam zamiaru moralizować tylko przestrzec przed skutkami tych uciech.

Mając mniej niż 15 lat te dzieci podlegają władzy rodzicielskiej i rodzice mogą im tego zabronić!

[cytat="ChrisYS"]Mając mniej niż 15 lat te dzieci podlegają władzy rodzicielskiej i rodzice mogą im tego zabronić![/cytat]

Co nie oznacza, że coś się zmieni, ponieważ dalej będą to robić, bez zgody rodziców.
Zresztą zgody jako takiej, czy też przyzwolenia - na to - na pewno nie ma, więc jest to czcza dyskusja.

[cytat="Vegas"]Ja tylko dodam, że lektura tego działu (Prawa rodzinnego) powinna podziałać na autora tego tematu (i jego partnerkę) jak kubeł zimnej wody.
Nie mam zamiaru moralizować tylko przestrzec przed skutkami tych uciech.[/cytat]

mam wiecej niz 15 lat, czytam duzo na ten temat, a zalozylem ten temat nie w tym celu aby to wykorzystac w moim zyciu seksualnym. Zaciekawil mnie przeczytany przypadkowo artykul na onecie: http://wiadomosci.onet.pl/1383856,2677,3,kioskart.html
w ktorym padaja takie slowa

"W Polsce współżycie seksualne 15-latków jest według prawa legalne. Nielegalne jest za to zabranianie przez rodziców dzieciom w tym wieku współżycia. Innymi słowy, moje dziecko może mnie podać do sądu, jeśli będę mu zakazywał kontaktów erotycznych."

[cytat:2d1slnjk]
Nielegalne jest za to zabranianie przez rodziców dzieciom w tym wieku współżycia. Innymi słowy, moje dziecko może mnie podać do sądu, jeśli będę mu zakazywał kontaktów erotycznych."
[/cytat:2d1slnjk]
To jakieś wierutne bzdury.
Rodzic - w ramach władzy rodzicielskiej - ma prawo zabraniać pewnych rzeczy, jesli uważa, iż są one szkodliwe dla jego dziecka.
Współżycie w tym wieku może doprowadzić do niechcianego macieżyństwa i ojcostwa i poczęcia dzieci przez dzieci.
Twierdzenie, że dziecko może podać swojego rodzica za troskę o niego, to jakaś paranoja.
W naszym, polskim środowisku współżycie w tym wieku jest niezgodne z ustanowionymi, niepisanymi normami współżycia społecznego, dlatego taka reakcja rodzica powinna być szanowana i uznanwana za prawidłową i suwerenną i niepodlegającą ocenie sądu, bo o rzeczach oczywistych (przynajmniej w Polsce) się nie dyskutuje.
Oczywiście , ewlucja kulturalna i obyczajowa oraz niż demograficzny, może zmienić nastawienie naszego społeczeństwa i spowodować - w dalszej kolejności - zmianę norm prawnych i moralnych w tym względzie, co niechybnie może nastąpić w najbliższym czasie.
Na razie jest jak jest.
PS
Artykuł z linku zajmuje się przede wszystkim problemem nastoletnich rodziców i braku ochrony prawnej ich interesów, a nie rozważaniem na temat legalności, czy nie ich współżycia.
Ten wątek jest tylko wtrętem - mało logicznym prawnie - założyciela fundacji.

Powrót