wstawic sie czy nie? prosze o szczera odpowiedz

• Autor wątku Autor wątku kris1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kris1981

kris1981

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Sprawa wygląda następująco kolega ma zawiasy za włamanie do sklepu spożywczego z wybiciem szyby i zniszczenia kasy fiskalnej bez kradzieży za to dostał 3lata na 5 miesięcy następnie tydzień pózniej do innego sklepu lecz tego samego właściciela wszedł i zrobiąc zakupy wybiegł ze sklepu nie płacąc rachunku po tym wszystkim został złapay doprowadzony na komendę gdzie dostał wezwanie do wstawienia sie na wyjasnienia na ktore sie nie wstawił ponieważ miedzy czasie znalazł prace za granica od tego casu minęło 8 miesięcy gdzie policja przez ten okres cały czas go szuka teraz chce wrocic i sie wstawić czy grozi mu odsiadka czy da sie to jakoś łagodnie załatwić proszę o pomoc z góry dziekuję

czy lepiej wstawić się na komendę czy jechać od razu do prokuratora ???? będzie potrzebny adwokat?kolega chcialby się poddać każe nawet finansowej żeby tylko nie iść siedzieć żałuje za to co zrobił

kolego - o czym ty bredzisz....- jaka tylko kara finansowa.... ?

I czyn -- sprawa z art. 279 &1 KK

II czyn -- sprawa z art. 279 &1 KK

III czyn - sprawa albo z aRT. 278 &1 kk albo z art. 119 &1 KW (w zależności od wartości skradzionych rzeczy... )

kolega jak mniemam jest dorosly i ma mozg ktorego w tym wieku uzywa sie z pelna odpowiedzialnoscia

zagrożenie karą masz w artykułach które podałem...

ja sie nie znam na artykułach przepraszam tak Pana okiem ?

Art. 279. kk czyn zagrożony kara do 10 lat pozbawienia wolności.
Art. 278. kk czy zagrożony karą pozbawienia wolności od 3 m-cy do 5 lat. W wypadku mniejszej wagi kara grzywny, ograniczenia wolności albo jej pozbawienia do roku.

czy można napisać poręczenie społeczne w takim przypadku?i co to oznacza poniewaz kolega mi napisał o takim liscie a nie wiem co to jest?

Art. 279. § 1. Kto kradnie z włamaniem,
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5, lub
Art. 119. § 1. Kto kradnie lub przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą, jeżeli jej wartość nie przekracza 250 złotych.
No kara finansowa to tu w gre nie wchodzi raczej:D
A jaki wyrok dostanie to zalezy od sadu i nie da sie tego przewidziec.To ze sie ukrywal przez 8 miesiecy tez napewno mu nie pomoze.

1 czyn byl taki ze wszedł do sklepu bez kradzieży zniszczenie szyby i wagi albo kasy fiskalnej
2 czyn wartosc nie przekraczała 50 zl

Powrót