wstawienie cudzego zdjęcia jako profilowe na fb

• Autor wątku Autor wątku oli.putanescu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oli.putanescu

Stały bywalec
Odpowiedzi
447
Czy wstawienie cudzego wizerunku w swoje zdjęcie profilowe na fb to przestępstwo? Chodzi mi tylko o wykorzystanie zdjęcia i twarzy nie o dane. Np jak ja zachowując swoje pełne prawdziwe dane wstawie sobie fotę tez z fb np mojego sąsiada z bloku? Nie mam broń boże takiego zamiaru, tylko tak pytam bo kumpela wstawiła sobie fotkę jakiejś pianistki ale dane ma swoje.
Regulamin fb mówi, ze w obrębie fb zdjęcia mozna dowolnie przeklejać/udostępniać/wklejac itp.
To jak?

Wizerunek stanowi dobro osobiste podlegające ochronie prawnej. Z reguły osoby znane i popularne, a w zasadzie ich wizerunki są wykorzystywane w reklamie. Posłużenie się nimi za zgodą tych osób nie będzie naruszeniem prawa. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych przewiduje także zadośćuczynienie w formie pieniężnej. Uzależnia to jednak od zawinionego działania osoby, która bezprawnie rozpowszechniała wizerunek. Od powyższego warunku zależy, czy sąd przyzna odpowiednią sumę tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę. Na żądanie osoby pokrzywdzonej, sąd może zobowiązać również sprawcę naruszeń do uiszczenie odpowiedniej sumy pieniężnej na określony przez poszkodowanego cel społeczny.

oli.putanescu napisał:
... Regulamin fb mówi, ze w obrębie fb zdjęcia mozna dowolnie przeklejać/udostępniać/wklejac ...
Nie dowolnie. Przeczytaj dokładnie. Nie ma tam zezwolenia na dowolne wykorzystywanie cudzego wizerunku. Co do zasady, w doktrynie przyjęto, że wizerunek osoby powszechnie znanej utrwalony w związku z pełnieniem funkcji może być wykorzystywany w sposób również tylko z tym związany.

Ostatnia edycja:
oli.putanescu napisał:
Regulamin fb mówi, ze w obrębie fb zdjęcia mozna dowolnie przeklejać/udostępniać/wklejac itp.
Facebook pozwala udostępnić na swojej tablicy zdjęcie udostępnione przez inne osoby. Aby ustawić coś jako zdjęcie profilowe - trzeba je wgrać do własnej galerii, wgrywając zaś zdjęcia składa się stosowne oświadczenie dot. praw do zdjęcia. Zatem aż takiej dowolności nie ma.

W pozostałym zakresie sprawę dokładnie wyjaśnił @LeszsekS, iż wykorzystanie wizerunku nie może być dowolne. Opisane przez Panią działanie może zatem spełniać kryteria naruszenia dóbr osobistych.

wzrucam tysiące zdjęć na fb i nie składam zadnego oswiadczenia dot. praw do zdjęcia. Jestem panem a nie panią.
Dobra osobiste- a jak dana osoba ze zdjęcia jest z zagranicy? Ta pianistka jest z Urugwaju, to gdzie ma ew wytoczyć proces w Urugwaju czy w Polsce?

oli.putanescu napisał:
wzrucam tysiące zdjęć na fb i nie składam zadnego oswiadczenia ...
Zakładając tam konto złożyłeś akceptując regulamin tamtego portalu. Przeczytałeś go chociaż ze zrozumieniem?

Regulamin przeczytałem, ale mi chodzi o to, ze przy kazdorazowym wstawianiu zdjęć w nic nie klikam.
Ni i ponawiam pytanie- z ciekawości- gdzie miałby się toczyć ew. proces ?

LeszsekS napisał:
To przeczytaj jeszcze raz.

No to nie zrozumieliśmy sie, teraz OK. A drugie pytanie? Co jesli osoba której zdjęcie wstawiono jest zza granicy ( w tym przypadku z Urugwaju)?

LeszsekS napisał:

Już to widzę, jak pianistka z Urugwaju szuka tłumacza, potem wynajmuje adwokata w Polsce a na końcu wytacza proces nie wiadomo komu, bo kolezanka w danych miała tylko " Monika Monika". A proces cywilny trzeba wytoczyć konkretnej osobie, sad cywilny nie będzie się bawił w szukanie sprawcy.
Czyli już wszystko wiem, chodziło mi o to czy na to może być paragraf z KK, ale jednak tylko cywilny proces.

LeszsekS napisał:
Czasami można się zdziwić.

Realnie nie ma szans. Mój kumpel kiedyś padł ofiarą na fb wyjątkowo ohydnego komentarza na fb z fake-konta. Próbował z prawnikiem wszystkch możliwych metod aby ustalić sprawcę ( tekst komentarza nie kwalifikował się pod KK)- zero. Policja umyła ręce, a sąd domagał się podania prawdziwych danych pozwanego. Sprawa upadła.

oli.putanescu napisał:
... kiedyś padł ofiarą na fb ...
Kiedyś fb miało inny podejście do policji, teraz oficjalnie deklarują daleko idącą pomoc.

LeszsekS napisał:
Kiedyś fb miało inny podejście do policji, teraz oficjalnie deklarują daleko idącą pomoc.

" Oficjalną" różnie z tym bywa. Problem był jeszcze w czymś innym- policja od szukania sprawcy w sprawie cywilnej umyła ręce i powiedziała, że ich to nie obchodzi.

Powrót