Wsteczna czasowo egzekucja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Roksa17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roksa17

Użytkownik
Odpowiedzi
344
czy komornik moze na pismie o wszczeciu egzekucji doręczonej 4 lutego napisac i żądać zapłaty swoich kosztów od dnia 4 stycznia. Czy to jest prawnie, skoro do zakałdu pracy pismo poszło w ltym a nie w styczniu i czynnosci komornicze rozpoczeły się w lutym

Jeżeli postępowanie zostało wszczęte w lutym..to koszty nie mogły powstać w styczniu. Więc...albo Pani coś błędnie zrozumiała albo postępowanie już było kiedyś prowadzone na podstawie tego samego tytułu wykonawczego i są to tzw. koszty poprzedniej egzekucji.

Doreczono pismo o egzekucji 4 lutego, tak tez wtedy dowiedziałam sie o toczacym sie postepowaniu egzekucyjnym. Na piśmie jest data dokładnie miesiąc do tyłu, ze od 4 stycznia komornik wszczyna postępowanie egzekucyjne i nalicza koszty za zajecie pensji w kwocie 280 zlotych w dniu 4 stycznia. jednak zajecie pensji realnie, pismo do zakaldu pracy jest wystosowane 4 lutego. W styczniu nic nie bylo blokowane ani zabierane.

Wszystko jasne, postępowanie zostało wszczęte w styczniu i od tego czasu naliczane są koszty postępowania egzekucyjnego.
Być może komornik nie wiedział o Pani zatrdunieniu i dopiero jak uzyskał taką informację z urzędu dokonał zajęcia w lutym.
Natomiast na 100% komornik wysłał Pani na samym początku zawiadomienie o wszczęciu egzekucji..być może Pani go nie odebrała..ale to juz na własną szkodę.
Koszty są naliczane prawidłowo.

Komornik wiedział o zatrdnieniu z wyroku sądu, złozył pismo jedyne do wąłsciwego zakąłdu pracy dopiero w lutym a naliczyl opłate za styczeń w którym nic nie zrobił. Odebrałam jedyne pismo jakie on wyslał, to własnie w lutym.
Rozumiem, ze jezeli komornik wcześniej wysylal jakies pismo i jezeli poszukiwal zakładu pracy, który był wymieniony w wyroku to jest ok i prawidłowo, a jezeli jest to tylko to jedno pismo co dostałam teraz to naciaga koszty tak? No bo ja nie rozumem jak można naliczyc koszty za nie zadziałanie nawet. To moze napisać ze dwa miesiace wcześniej rozpoczął egzekucje.....

Postępowanie egzekucyjne to nie samowolka ale ściśle określona procedura...miejsce zatrudnienia dłużnika nie jest wymieniane w tytule wykonawczym.

ale tytuł wykonalnosci jest na wyroku a tam jest zatrudnienie...a komornik dostaje nie tylko tytuł wykonawczy. Skoro nie zajał mi pensji w styczniu to wg jakiego przepisu pobiera pieniadze za to? Ja nie orszcze pretensji o pobrane pieniadze za cos co sie zrobił, ale jest napisane... zajecie pensji i kwota... to jak to skoro nie zajął jej, wysłał pismo o wszczesciu postepowania za miesiąc, za miesiac zajął a naliczył wstecznie

Wszystko - niestety dla Pani- jest OK.

Dokładnie jest tak jak pisze Michupocichu. Rozpoczynając egzekucję ( 4-go stycznia) komornik wystawił zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. Samego zawiadomienia nie doręcza się dłużnikowi. Doręczenie odbywa się dopiero przy pierwszej czynności komornika, którą w Pani wypadku było zajęcie wynagrodzenia za pracę.
Co do kosztów egzekucyjnych to nawet niedokonanie żadnej czynnosći w sprawie upoważnia komornika do pobrania opłaty wynoszącej ok. 280 zł. Samo założenie sprawy a następnie jej umorzenie na drugi dzień umożliwia obciążenie dłużnika tzw. opłatą minimalną. Prosze dokładnie przeczytać art.49 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji - tam jest wszystko na ten temat.

Ostatnia edycja:
ok, ale on nie zajał jej wstyczniu tylko w lutym.... czyli rozumiem, ze jak komornik napisałby ze sobie rozpoczał sprawe w grudniu i ze wtedy zajął pensje, którą zajmie za trzy miesiace to jest ok?

Art. 805. § 1. Przy pierwszej czynności egzekucyjnej doręcza się dłużnikowi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji, z podaniem treści tytułu wykonawczego i wymienieniem sposobu egzekucji.

Ale jakie to ma znaczenie kiedy zajął?
Zrozum, że wysokośc kosztów zależy od wysokości roszczenia a nie od np. ilości miesięcy, w których jest prowadzona egzekucja.

Powrót