H
Herezjusz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie "Umowy o naukę" zawartej z technikum weterynaryjnym.
W §4 umowy jest napisane:
" Całkowita opłata za pobieranie nauki od września 2022 do stycznia 2023
wynosi 3000 zł. Ustalona opłata miesięczna 200 zł.
(...)
W §6:
" Szkoła zastrzega sobie prawo do podniesienia czesnego na każdym semestrze (...) oraz w przypadku, gdy naukę pobiera mniej niż 15 słuchaczy
(...) W razie nie wyrażenia zgody przez słuchaczy (...) zastrzega sobie prawo do zaprzestania kontynuowania nauki na przedmiotowym kierunku"
Czy jeśli zapłaciłem za dwa semestry z góry, szkoła ma prawo domagać się
również za ten okres dopłaty (przez aneks do umowy)? Czy tez wyższe opłaty mogą dotyczyć tylko nieopłaconego jeszcze trzeciego semestru?
Zaznaczam, że słuchaczy jest ośmiu, a nie piętnastu, a kwestia dopłat została poruszona po niecałych dwóch miesiącach nauki i ma nastąpić w formie aneksu.
Z góry bardzo dziękuje za wyjaśnienie tematu.
Pozdrawiam.
W §4 umowy jest napisane:
" Całkowita opłata za pobieranie nauki od września 2022 do stycznia 2023
wynosi 3000 zł. Ustalona opłata miesięczna 200 zł.
(...)
W §6:
" Szkoła zastrzega sobie prawo do podniesienia czesnego na każdym semestrze (...) oraz w przypadku, gdy naukę pobiera mniej niż 15 słuchaczy
(...) W razie nie wyrażenia zgody przez słuchaczy (...) zastrzega sobie prawo do zaprzestania kontynuowania nauki na przedmiotowym kierunku"
Czy jeśli zapłaciłem za dwa semestry z góry, szkoła ma prawo domagać się
również za ten okres dopłaty (przez aneks do umowy)? Czy tez wyższe opłaty mogą dotyczyć tylko nieopłaconego jeszcze trzeciego semestru?
Zaznaczam, że słuchaczy jest ośmiu, a nie piętnastu, a kwestia dopłat została poruszona po niecałych dwóch miesiącach nauki i ma nastąpić w formie aneksu.
Z góry bardzo dziękuje za wyjaśnienie tematu.
Pozdrawiam.