wstrzęcie postępowania komorniczego

• Autor wątku Autor wątku lukaso88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaso88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Mam sprawę. Mam starą niespłaconą pożyczkę w providencie. Ostatnio otrzymałem pismo o rozpoczęciu egzekucji komorniczej. W pierwszym etapie dostałem wezwanie do osobistego stawienia sie w kanelarii w celu złożenia wyjaśnień. Nie wiem co mam teraz zrobić? wiem,że jeżeli nic nie zrobie to komornik zajmie mi moje wynagrodzenie a chciałbym tego uniknąć. Osobiste stawienie sie tez jest uciążliwe, daleki dojazd, niedogodne godziny itp..co robić? czy jest możliwość rozłożenia tego długu? dług to ok 2000zl pozdrawiam

Pytania:
1. czy otrzymałeś nakaz zapłaty? Jeżeli nie, to dlaczego - nie odebrałeś awizo, poszło na stary adres itp
2. z kiedy ta pozyczka

jest to pożyczka wzięta w providencie 3 lata temu od 2 lat niespłacana, otrzymałem"zawiadomienie o wstrzeciu postepowania" wymienione sa tam wszystkie koszta jakie beda egzekwowane. Chodzi mi generalnie o to czy jeżeli zostało już rozpoczętę postępowanie to czy można jeszcze sie spróbować dogadać z firma provident na polubowną spłate tak by oni wstrzymali egzekucje czy jest jużza późno? lub jakie sąwyjścia z tej sytuacji?

A co pisze w piśmie od komornika?
Czy to na pewno pismo od komornika jest?

Jeśli tak, to zadzwoń do komornika, zapytaj na podstawie jakiego nakazu sądowego działa.
Po ustaleniu tego zadzwoń do właściwego sądu i dowiedz się na jaki adres poszedł nakaz zapłaty i jaki był sposób doręczenia.

lukaso88 napisał:
otrzymałem"zawiadomienie o wstrzeciu postepowania" wymienione sa tam wszystkie koszta jakie beda egzekwowane.
Czy umiesz odpowiadać konkretnie na pytania? Z jednym się udało, chociaż i tak nie do końca. Data konkretnie interesuje.
Teraz odpowiedz jeszcze co do pytania o nakaz oraz dodatkowo - od kogo otrzymałeś to "zawiadomienie", kto jest nadawcą na kopercie?

tak jest to pismo od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu o rozpoczęciu egzekucji na podstawie Nakazu Zapłaty w Postępowaniu Upominawczym z Sądu Rejonowego w Środzie Wlkp z dnia 8 kwietnia 2014r. Ja jestem absotulnie świadom skąd to jest, na jakiej podstawie i czego dotyczy. Chodzi mi o to jakie jest wyjście z tej sytuacji, jak można polubownie załątwić tę sprawę aby uniknąć zajęcia wynagrodzenia...

marian.pazdzioch napisał:
1. czy otrzymałeś nakaz zapłaty? Jeżeli nie, to dlaczego - nie odebrałeś awizo, poszło na stary adres itp
Stary, odpowiadaj konkretnie i wyczerpująco bo się ludziom cierpliwość kończy. Tu nie przesłuchanie na UB, nie chcesz mówić i dać sobie pomóc to nie zawracaj gitary.

napisz pismo do komornika z prośbą o polubowne załatwienie sprawy, tj. zaproponuj spłatę w ratach. Komornik prześle informacje do wierzyciela, tj. Providenta, który przychyli się do rat lub nie, ale moim zdaniem przychyli się. Jeśli nie możesz wysłać pisma to zadzwoń do kancelarii z prośba o spłatę w ratach. Ustal dogodne dla siebie. Aby doszło do zajęcia wynagrodzenia wierzyciel wskazuje zazwyczaj Twojego pracodawcę, chyba że komornik jest faktycznie zaradny i sam znajdzie. Pracodawca poinformuje Cię iz wynagrodzenie zostało zajęte.

Ostatnia edycja:
Stary, masz w powyższym poście odpowiedź na pytanie przedmówcy, w którym jest JASNO NAPISANE, że otrzymałem "Nakaz Zapłąty w postępowaniu upominawczym" dnia 8 kwietnia 2014r

lukaso88 napisał:
Stary, masz w powyższym poście odpowiedź na pytanie przedmówcy, w którym jest JASNO NAPISANE, że otrzymałem "Nakaz Zapłąty w postępowaniu upominawczym" dnia 8 kwietnia 2014r
Jasno napisane to jest to, że istnieje nakaz, a nie że go otrzymałeś. Więc co z doręczeniem ci tego nakazu?

tak, miałeś zatem 14 dni na wniesienie sprzeciwu wobec powyższego nakazu, o ile został doręczony w kwietniu 2014 roku (liczę ok 14 dni od wydania dnia 8 kwetnia, co daje konic kwoetnia jako dzien doręczenia, chyba że awizowano, ale jeśli dwukrotnie to w maju nakaz został doręczony skutecznie)

Ostatnia edycja:
otzrymałem ten nakaz na 100% lecz go zignorowałem, listem poleconym

dokładnie, ja go zignorowałem i teraz sprawąsie zajął komornik...

lukaso88 napisał:
dokładnie, ja go zignorowałem i teraz sprawąsie zajął komornik...
:brawo::evil:

Teraz płacz i płać. W sumie zajęcie wynagrodzenia to tylko 8% kosztów, wpłata gotówkowa w kancelarii to 15% kosztów. Jak się domyslam, sprawa trafiła do Ultimo? Jeśli tak to szczerze wątpię abyś się dogadał. Zresztą jak sprawa już trafiła do komornika, to nawet przy umorzeniu na wniosek i tak komornikowi się należy 5% kosztów, minimum 1/20 średniej krajowej. A tej kwoty nikt ci nie będzie sponsorował.

słyszałem o opcji, że jeżeli dogadam sie z firma provident na ugode to oni w kazdej chwili mogą wysąpić do komornika o wstrzymanie egzekucji...

- jeżeli dogadam się...
- spłata poza komornikiem to:
marian.pazdzioch napisał:
Zresztą jak sprawa już trafiła do komornika, to nawet przy umorzeniu na wniosek i tak komornikowi się należy 5% kosztów, minimum 1/20 średniej krajowej. A tej kwoty nikt ci nie będzie sponsorował.

jeżeli komornik wyegzekwuje cała należność to wyniesie to ok 2 000zl. a jeżeli tylko te 5% kosztów wtedy 1 300zl...pytam co moge zrobić żeby jak najlepiej z tego wybrnąć..Twoje puste docinki w stylu "płacz i płać" wcale mi nie pomagają, jeżeli nie możesz mi podpowiedzieć co moge zrobić żeby wyjść z tej sytuacji jak najlepiej to sobie daruj

lukaso88 napisał:
Twoje puste docinki w stylu "płacz i płać" wcale mi nie pomagają, jeżeli nie możesz mi podpowiedzieć co moge zrobić żeby wyjść z tej sytuacji jak najlepiej to sobie daruj
Ja całą poprzednią stronę usiłowałem ci pomóc, ale ty mi tego ze wszystkich swoich sił nie ułatwiałeś. Dopiero na tej się okazało, że tak naprawdę nie można ci pomóc, zwłaszcza sposobem jaki chciałem ci podpowiedzieć.
Jeżeli zapłacisz poza komornikiem, to oplata stosunkowa wyniesie 5%, minimum ok. 160 zł. Jeśli komornik wyegzekwuje z wynagrodzenia - 8%, minimum owe 160 zł.

Powrót