Wstrzymana renta przez ZUS

• Autor wątku Autor wątku psina_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

psina_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry, pracowałem za granicami kraju, dokładniej w Holandii gdzie miałem wypadek po którym nie mogłem dalej pracować i wróciłem do kraju. W tutejszym oddziale ZUS stanąłem na kamisji lekarskiej w celu otrzymania renty (wcześniej składając niezbędne dokumenty) która przyznała mi stopień tymczasowej niezdolności do pracy ze względu na narząd ruchu (stopa)na rok czasu. Wniosek został złożony w kwietniu,a w Maju była komisja lekarska po której jak informowała Pani w ZUS`ie dostane pismo (ok. 2 tyg) ustalające wysokość renty. Do dziś nie dostałem żadnej odpowiedzi na ten temat,jak i również pieniędezy, tylko pisemko z przeprosinami,iż ZUS sie pomylił i przesłał moje dokumenty do Opola ponieważ uważali że ja pracowałem na terenie Niemiec a nie w Holandii. Minęło pół roku ja zostałem pozbawiony wszelkich dochodów i nie wiem jak to dalej załatwić - czy moge założyć sprawe w sądzie o ewentualne odsetki i co najwarzniejsze jak mam to zrobić? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Dziekuję.

Renty nadal nie dostałem a juz mi sie skonczyla ehh

Witam, jeśli we wniosku wskazał Pan wypadek i okresy pracy w Holandii, to sprawa ta zgodnie z właściwością powinna byc skierowana do ZUS I Oddział w Warszawie. Po tych kilku m-cach zapewne otrzymał Pan jakiekolwiek pismo/decyzję z ZUS dot. polskiej renty oraz z instytucji holenderskiej, a jeśli nie, to podziwiam za cierpliwość i proponuję zwrócić się pisemnie do ZUS, w ktorym składał Pan wniosek o stan sprawy polskiej i holenderskiej.

Wszelkie dokumenty juz od dawna są w Warszawie, lecz ZUS zasłania się tym, że czekają na odpowiedź od instytucji w Holandii która ma stwierdzić czy nie pobierałem żadnych dochodów za granicą ze względu na wypadek trwa to już co najmniej pół roku :\

Powrót