wstrzymanie egzekucji i unieważnienie wyroku

• Autor wątku Autor wątku janusz34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janusz34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa cywilna - wyrok prawomocny - komornik robi egzekucje.
Gdzie wnieść o stwierdzenie nieważności z Mocy Samego Prawa Wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie z 2005 r i o natychmiastowe wstrzymanie egzekucji komorniczej.

Jak spowodować przeprowadzenia ekspertyzy stanu technicznego pojazdu porzuconego na podwórku? Analiza ustaleń ujawni, kto fałszywie zeznawał, kto fałszywie oskarżał a kto zeznawał zgodnie z prawdą w sprawie wyroku Sądu

Postępowanie cywilne nie zna"stwierdzenia nieważności wyroku z mocy prawa".

Jeżeli wyrok jest prawomocny, to pozostaje:
1) wznowienie postępowania,
2) skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem (o ile w tej sprawie jest dopuszczalna).

Jednak żadna z nich nie doprowadzi do żądanego przez Ciebie skutku:
1) wznowienie nie, bo kwestia tego samochodu :?: :?: (o ile dobrze rozumiem) była już przedmiotem poprzedniego postępowania, a nie dysponujesz prawomocnym wyrokiem karnym dotyczącym fałszywych zeznań,
2) skargi nie można oprzeć na zarzutach dotyczących ustalenia faktów.

Z powyższego wnioskuję, że nie powiodła się obrona w postępowaniu rozpoznawczym i szukasz możliwości "zaczepienia" wydanego wyroku, który uważasz za niesprawiedliwy. Niemniej chyba żaden z powyższych środków nie wróży sukcesu.

[cytat="janusz34"]Sprawa cywilna - wyrok prawomocny - komornik robi egzekucje.
Gdzie wnieść o stwierdzenie nieważności z Mocy Samego Prawa Wyroku Sądu Okręgowego w Krakowie z 2005 r i o natychmiastowe wstrzymanie egzekucji komorniczej.

Jak spowodować przeprowadzenia ekspertyzy stanu technicznego pojazdu porzuconego na podwórku? Analiza ustaleń ujawni, kto fałszywie zeznawał, kto fałszywie oskarżał a kto zeznawał zgodnie z prawdą w sprawie wyroku Sądu[/cytat]

Zobacz:

Powództwo przeciwegzekucyjne KPC par 840 i dalsze

Morski

Morski: powództwo przeciwegzekucyjne absolutnie nie służy do takich celów.

Podaj mi proszę, na który punkt art. 840 Janusz miałby się powołać?

[cytat="Nauzicaa"]Morski: powództwo przeciwegzekucyjne absolutnie nie służy do takich celów.

Podaj mi proszę, na który punkt art. 840 Janusz miałby się powołać?[/cytat]

Myśle ze najlepiej 840 par 1 p 1.

To ja zachęcam do poczytania co można w tym trybie podważać.

Ja wiem tylko tyle co tu:

Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze procesu żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia:
1) jeżeli przeczy zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności;

Ale rozumiem ze Pasqud też zna ten przepis i wie o sprawie więcej niż ja. Poddaję się.

No dobrze. W tym trybie można żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności.
Czyli trzeba pierw odpowiedzieć sobie na pytanie co to jest tytuł wykonawczy. Co to jest klauzula wykonalności. Jakie są możliwości zwalczania klauzuli wykonalności argumentami które sąd ocenił wydając wyrok.

Morski i Pasqud
Czytajcie dokładnie kpc
Przepis art. 840§1 pkt 1 kpc dotyczy innych niż wyroki sądowe opatrzonych klauzulą wykonalności tytułów wykonawczych!!!!
W obecnym brzmieniu to jest tak:
"Art. 840.
§ 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
1) przeczy zdarzeniom, na których oparto wydanie klauzuli wykonalności, a w szczególności gdy kwestionuje istnienie obowiązku stwierdzonego tytułem egzekucyjnym niebędącym orzeczeniem sądu albo gdy kwestionuje przejście obowiązku mimo istnienia formalnego dokumentu stwierdzającego to przejście;"
Tak więc klauzulę nadano bo był wyrok i to "zdarzenie" jest raczej niewątpliwe. W postępowaniu egzekucyjnym nie bada się w żaden sposób "prawidłowości" wyroków.

Martinkk: to ty czytaj dokładnie, tam jest "a w szczególności"

Oczywiście, że art. 840 par. 1 punkt 1 dotyczy też wyroków, ale z ograniczeniem wynikającym z powagi rzeczy osądzonej.

Oczywiście nie zmienia to faktu, że w tej sprawie 840 nie ma zastosowania.

To ja zachęcam martinkka do czytania za zrozumieniem postów przedmówców.

Jak już pisałem art. 840§1 pkt 1 kpc pozwala na zwalczanie klauzuli wykonalności a nie orzeczenia sądowego. Wyrok pozostanie zawsze ważny, korzystając o czym już wspomniałą Nauzicaa z powagi rzeczy osądzonej ale ze wskazanych powodów nie będzie egzekwowany.
Twierdzenie, że powództwo przeciwegzekucyjne w ogóle nie ma zastosowania do wyroków sądowych jest przynajmniej...niewłaściwe.

Powrót