Wstrzymanie i zwrot Kindergeld

• Autor wątku Autor wątku nadzieja5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nadzieja5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Jestem zameldowana w Niemczech od 1989r. mój syn od 2004r, a córka od 2010r. Od czasu urodzenia pierwszego dziecka pobieram Kindergeld. Przez wszystkie te lata było w porządku. Dzisiaj dostałam pismo, że muszę im zwrócić prawie 4000 euro. Od czterech lat mieszkamy w Polsce ze względu na pracę mojego męża, ale nadal jesteśmy zameldowani na stałe w Niemczech. Może ktoś mi poradzi jak można wybrnąć z tej sytuacji. Urzędy w Niemczech były poinformowane o tym, że mieszkamy czasowo w Polsce, i że dzieci chodzą do polskiej szkoły. Nigdy nie stanowiło to problemu. Teraz wstrzymali wypłatę i żądają zwrotu. Nie wiem jak to rozumieć. Pomóżcie proszę. To są dla mnie niewiarygodnie duże pieniądze. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź.

Rozumiem że ojciec dzieci pracuje w PL ? jeżeli tak to trzeba zwrócić. Bo jednym z warunków jest praca w de.
"Kto może wnioskować o Kindergeld?
- Prawo do zasiłku ma rodzic lub opiekun prawny dziecka, który pracuje lub prowadzi działalność gospodarczą w Niemczech.
- Osoby starające się o świadczenie powinny podlegać tzw. nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Niemczech - Unbeschränkte Steuerpflicht.
- Dzieci, na które jest pobierany zasiłek powinny przebywać we wspólnym gospodarstwie domowym z wnioskodawcą.
"

Dziękuję za odpowiedź. Nurtuje mnie tylko jedna sprawa. Przez te wszystkie lata urzędy niemieckie wiedziały, że ja nie pracuje zawodowo ( zajmuję się domem i dziećmi ) a mój mąż prowadzi własną działalność w Polsce. Skoro musi pracować w Niemczech(a nigdy nie pracował) i było to jasne od samego początku.... dlaczego przyznali świadczenie...?

Dostawał być może zlecenia z Niemiec przez jakiś czas i tam odprowadzał podatek??
Mnie nurtuje, czemu złożyliście wniosek o KG, skoro mieszkacie w Polsce i nikt z was nigdy w De nie pracował?

Za ostatnie 4 lata będziecie musieli oddać KG. Warunkiem otrzymywania nie jest stały meldunek w De, a jedynie stałe zamieszkiwanie w De dzieci i/lub odprowadzany w De podatek!!! Sami złapaliście się w to sidło.
Nikt sie sprawa wczesniej nie zainteresował, bo wyjechaliście "tymczasowo". Ale wyjazd czasowy nie trwa 4 lata!!!
Za chwilę jeszcze się okaze, ze zagarniecie karę administracyjną w związku z niedopełnionym obowiazkiem wymeldowania, jeśli się nie przebywa tam, gdzie się jest zameldowanym!!!

A kto tutaj mówi o czterech latach?!
Mieszkamy czasowo w Polsce od grudnia 2017r. dwa razy w miesiącu jesteśmy w Niemczech. Od urodzenia drugiego dziecka nie pracuję bo nie ma takiej potrzeby. Napisałam na tym portalu, żeby uzyskać poradę, a nie pretensji od obcej osoby, która nie znając dokładnie faktów snuje domysły.

nadzieja5 napisał:
A kto tutaj mówi o czterech latach?!
Mieszkamy czasowo w Polsce od grudnia 2017r. dwa razy w miesiącu jesteśmy w Niemczech.

Sama napisalas " Od czterech lat mieszkamy w Polsce ze względu na pracę mojego męża,". Wiec gdzie wy wreszczie mieszkacie i jak dlugo? Skoro od 4 lat maz pracuje w Polsce, tam glownie przebywacie, to tam macie tzw. centrum interesow zyciowych a nie w Niemczech, jak gdzies przebywacie czasowo, to wlasnie w Niemczech a nie w Polsce. W wiec prosze sie nie dasac, bo podajesz sprzeczne informacje

Oni sami nie wiedzą gdzie i jak żyją, ale najważniejsze, że się sprawa wyjaśniła.
2 razy w miesiącu to stanowczo za mało.

Powrót