Wstrzymanie renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku karol.m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol.m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Od 1.11.1996r. przyznano mi prawo do renty rodzinnej w drodze wyjątku na mocy decyzji Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
19 listopada kończę 25 lat i ZUS nie przedłużył mi renty rodzinnej, ponieważ nie jestem na ostatnim roku studiów.
Moja sytuacja jest skomplikowana, postaram się wyjaśnić wszystko od początku:
Od 2003 roku jestem studentem Politechniki Częstochowskiej ? dokumenty złożyłem i zostałem przyjęty na 5-letnie dzienne studia magisterskie. Dopiero na drugim roku powiedziano nam, że jesteśmy na studiach inż. ? 3,5 letnich (uczelnia stwierdziła, że będziemy pierwszym rokiem na tym kierunku, który pójdzie nowym, dwustopniowym systemem). Studia inżynierskie ukończyłem w lutym tego roku i rozpocząłem studia dzienne drugiego stopnia (19.02.2007., 3 semestry, planowany termin ukończenia studiów: 30.09.2008,wychodzi na to że jestem na I roku studiów, zostało mi tylko 10 miesięcy nauki), które są kontynuacją mojego poprzedniego kierunku (potwierdzenie: np. studenci z mojego pierwszego semestru studiów drugiego stopnia otrzymywali nadal stypendium naukowe za rok 3 studiów inżynierskich). Gdyby uczelnia nie zmieniła moich studiów z jednolitych na dwustopniowe byłbym teraz na 5 roku studiów i bez problemu miałbym przedłużoną rentę.

Jestem w trakcie pisania odwołania za pośrednictwem ZUS- do Sądu Okręgowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych.
Będę starał się udowodnić, że jestem na ostatnim roku studiów.

Z góry bardzo dziękuje serdecznie pozdrawiam.

pomoże mi ktoś ?? zależy bardzo mi na czasie :roll:

witaj. miałam podobną sytuację może nie tak skomplikowaną ale jednak. w lipcu br ukończyłam 25lat i zus odmówił mi dalszego wypłacania świadczeń chociaż renta rodzinna przysługuje nadal jeśli jest sie na ostatnim roku studiow. decyzję swą motywowali tym, iż 25lat skończylam w lipcu a nie np w październiku czyli nie w trakcie trwania ostatniego roku studiów. zaznaczono iż moge odwołać sie do sądu pracy tak też zrobilam i sprawe wygrałam. oczywiście wcześniej wzięłam z dziekanatu zaświadczenie o tym że jestem na ostatnim roku i takie tam planowy termin ukończenia studiów podano tak jak u Ciebie czyli 30.09.2008. napisz ładnie podanko i czekaj na wyznaczenie przez sąd terminu rozprawy. na pewno wszystko bedzie ok sąd na pewno zrozumie Twoją sytuację, bo przecież nie miałeś wpływu na to, że zmieniono system nauki. pozdrawiam

Powrót