wstrzymanie wykonania decyzji

• Autor wątku Autor wątku agnes535
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes535

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
prowadzę działalność gastronomiczną. Po ostatniej kontroli sanepid wydał decyzję o wstrzymaniu działalności z rygorem natychmiastowej wykonalnosci. Dodam jeszcze, że zasięgałam porady w Głównym Inspektoracie Sanitarnym i powiedzieli mi, że te uchybienia nawet nie kwalifikują zakładu do zamknięcia. Ostatecznie są 2 pkt, których nie usunęłam do tej pory według miejscowego sanepidu. Natomiast w głównym podzielają moją wersję uznając, że to co zrobiłam należy uznać jako usunięte i jest wystarczające żeby spełnić wymogi zawarte w rozporządzeniu. Koniec końców - czy jest jakaś szybka możliwość wstrzymania wykonania tej decyzji? Póki co zostałam pokierowana tak, żebym złożyła odwołanie do nadrzędnej jednostki, ale tam każą mi czekać na odp około miesiąca!:mad:
Od ponad tygodnia mam zamknięty zakład, a pracowników muszę jakoś utrzymać.
Pomóżcie, proszę.

agnes535 napisał:
Póki co zostałam pokierowana tak, żebym złożyła odwołanie do nadrzędnej jednostki, ale tam każą mi czekać na odp około miesiąca!:mad:

Załatwienie sprawy w postępowaniu odwoławczym powinno nastąpić w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.

Art. 108 par.2 KPA - rygor natychmiastowej wykonalności może być nadany decyzji również po jej wydaniu. W tym przypadku organ wydaje postanowienie, na które służy stronie zażalenie.

Agnes, wnieś do organu II instancji wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji - jako osobne pismo. Ta kwestia może zostać rozstrzygnięta jeszcze przed merytorycznym rozpatrzeniem wniesionego przez Ciebie odwołania.

Powrót