Wstrzymanie,zawieszenie windykacji

• Autor wątku Autor wątku Vesool
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vesool

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dobry wieczór.

Małe pytanie na wieczór, jeśli było to dyskutowane na forum to przepraszam, wyszukiwarka nie zwróciła satysfakcjonujacych mnie rezultatów.

Historia: zobowiązanie wobec operatora sieci komórkowej z 2001 roku. Długi odkupione przez firmę windykacyjną. Sprawa trafiła do sądu, wyrok ze stycznia 2012 roku. O tym, że jakaś sprawa toczy się wobec mnie zorientowałem się widząc zajęcie komornicze na koncie. Telefon do komornika pozwolił mi ustalić o co wogóle chodzi. Blokada środków na koncie z wykonalnością w ciągu najbliższych 3 dni.

W 2012 roku od dwóch lat przebywałem poza granicami kraju (wyjazd w styczniu 2010 roku) - potrafie to udukomentować umowami o prace za granicą. Korespondencja z sądu w tym okresie trafiała więc pod adres, ktory nie był moim adresem przebywania. Również zobowiązanie wydaje się być przedawnione. W tym momencie mam juz przygotowana cała dokumentację do sądu - wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i sam sprzeciw co do wyroku zapłaty podnosząc kwestię przedawnienia (o ile faktycznie są to 3 lata - chociaż w tej kwestii mineło około 10 lat i tu mam troche obaw, bo te 10 był typowym okresem przed ostatnimi zmianami). Może potrzebne coś więcej skoro egzekucja już w trakcie?

Zakładając jednak, że sa to trzy lata - moje zasadnicze pytanie w tym poście brzmi: Czy jest sens zwracać się do komornika, zeby odstąpił od egzekucji lub wstrzymał ją na czas ponownego rozpatrzenia sprawy w sądzie - argumentując jak powyżej (wniosek do sądu w trakcie, prawdopodobne oddalenie powodztwa), czy raczej nie ma to sensu? Może jest na to droga przewidziana w procedurach?

Nie ukrywam, że blokada na koncie troche komplikuje mi moje miesięczne rozliczenia (łącznie ze spłata zobowiązań z innych tytułów) - wolał bym tego uniknać, zwłaszcza, że istnieje dla mnie wciąż scieżka prawna aby nakaz zapłaty całkiem oddalic.

Pozdrawiam

1. wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu bezzasadny i zostanie odrzucony,
2. wnieś tylko sprzeciw z zarzutem błędnego adresu dla pozwanego, w uzasadnieniu wskazać prawidłowy adres zamieszkania podczas próby dostarczania pozwu i nakazu zapłaty,
3. oprócz powyższego zarzutu można od razu wnieś podnieś inne zarzuty, można wnosić o ponowne doręczenie pozwu i nakazu na aktualny adres pozwanego w Polsce,
4. zarzut przedawnienia w ogóle bym nie ruszał ani nie wykazywał,

Jaki sąd wydał nakaz zapłaty? czy sąd z Lublina czy sąd rejonowy dla twojego ostatniego miejsca zamieszkania.

Nakaz wydany przez sad w Lublinie

a dokładnie VI Wydział Cywilny tzw e-sąd?

Dokladnie tak, VI wydzial

czyli sam sprzeciw plus dowody potwierdzające że adres dla pozwanego był zły podczas dostarczania pozwu i nakazu,

Powrót