wstrzymany kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena26xs

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam od lutego br nie otrzymalam kindergeld czy komuś też wstrzymali?

Z jakiego powodu nie otrzymalas Kindergeld?

tego nie wiem, w listopadzie 2014 dostałam decyzje o przyznaniu kindergeld do 2026 roku, do stycznia 2016 przychodził a w tym miesiącu nie.W grudniu otrzymałam antrag do wniosku kindergeld i od razu wysłałam choć nic sie w mojej sytuacji nie zmieniło.Czytałam o jakiś nr podatkowych że dzieci muszą mieć więc skoro nie ma bo mieszka w Polsce to rozumiem że już nie należy się kindergeld?:?

Ostatnia edycja:
Niestety nie wynika z twojego postu, dlaczego wstrzymano ci Kindergeld. Czy kontaktowalas sie z kasa rodzinna, spytalas o powód? Tak, te numery sa teraz obligatoryjne i powiazane ze swiadczeniem.

Ja w styczniu dostałam a tym miesiącu miałam do 15 mieć przelew a kasy brak :?

Pani Leno otrzymała Pani pieniądze??Czy wie Pani może już coś w tej sprawie??

Witam mi również od lutego br wstrzymano kindergeld.W styczniu 2016 jeszcze dostałam a juz w lutym nie ma,a powinno być 8 lutego.Pod koniec września otrzymałam antrag do wniosku kindergeld i 6.10 wysłałam.Nie wiem dlaczego mi wstrzymano?Pisałam do nich e-maile ale na razie bez odpowiedzi.kompletuje dokumenty i spróbuję im wysłać z zapytaniem dlaczego wstrzymano kindergeld.Pewnie minie dobre kilka miesięcy zanim odpiszą?Jezeli w ogóle odpiszą?

witam, wiem już to że muszą sprawdzić aneks czyli ten antrag na nowo może to potrwać nawet rok oczywiście jeśli nadal będzie przysługiwał kindergeld to wszystko zostanie nadpłacone, a co do zmian od 1.01.2016 o numerze podatkowym dotyczy to dzieci zamieszkałych w Niemczech.

lena26xs.skąd wiesz ze muszą sprawdzic antrag i ze to tak długo trwa?

Prawnik mi powiedział

O ile wiem ten numer dostają tylko dzieci zameldowane w Niemczech. Więc czy dzieci mieszkające w Polsce dostaną kindergeld nie wiem. Pani kanclerz mówi, że i owszem, a córka, która tam mieszka słyszy, że właśnie ludziom ze względu na brak tego nr. "zawieszono" wypłaty.
Wiadomości świeże bo sama starała się o nr. dla dziecka "przysposobinego", które przywiozła w styczniu z Polski.

Ostatnia edycja:
Witam,
a jaki ANTRAG DO WNIOSKU pani wysłali, jak dokładnie się to nazywało?

To inaczej wniosek z identycznym pytaniami jak we wniosku który składałam juz dawno

A to ja miałam tak samo,że dostałam Anlage zum Kindergeld ale odpisałam im,że to samo mają we wniosku i,że nie rozumiem dlaczego mam pisać to jeszcze raz i o dziwo nic nie odpisali tylko po tygodniu dostałam przelew i decyzje.Oni ponoć raz na 2 lata to wysyłają, niestety skutkuje to tym,ze musimy potem czekać sporo czasu na ponowna decyzje.

Ja właśnie wczoraj z małym opóźnieniem otrzymałam kindergeld za luty

Pani Leno a Pani otrzymała?U mnie było na 15 to może też jeszcze wpłynie kasa :wow:

Cytat:
Kto najbardziej ucierpi na zmianach w wypłacaniu niemieckich świadczeń?
Dzisiaj
Niemiecka gazeta „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) donosi, że ponad jedna trzecia dzieci imigrantów korzystających z niemieckiego zasiłku mieszka poza RFN! Największymi beneficjentami tych świadczeń są Polacy, którzy na zmianach w kwestii wypłacania świadczeń najbardziej ucierpią.
Niemiecki rząd coraz bardziej myśli nad zmianami w kwestii wypłacania świadczeń socjalnych imigrantom, których dzieci mieszkają poza granicami RFN. W rządowych kuluarach mówi się, że zasiłek miałby być dopasowany do realiów życia w krajach, w których dzieci mieszkają.
Na zmianach w wypłacaniu niemieckich świadczeń ucierpieliby przede wszystkim Polacy, ponieważ z danych niemieckiego Ministerstwa Finansów wynika, że prawie 60 tys. dzieci w Polsce otrzymuje świadczenie Kindergeld, ponieważ ich rodzice pracują w Niemczech lub rozliczają się z niemieckim fiskusem. Sprawa dotyczy także 23 tys. dzieci w Rumunii, Czechach, na Węgrzech i w Bułgarii. Dane pochodzące z Ministerstwa Finansów mówią o tym, że rodzice ze wszystkich wschodnioeuropejskich krajów UE otrzymali w 2014 roku pomoc równą 850 mln euro na dzieci wychowywane w Niemczech, z czego 200 mln euro zostało przeznaczone na te pozostawione w rodzinnym kraju.
Przypomnijmy, że już w ubiegłym roku niemiecki rząd zmienił reguły wypłacania świadczenia rodzinnego. Teraz wypłata zasiłku uzależniona jest od przekazania odpowiedniemu urzędowi niemieckiemu numeru identyfikacji podatkowej dziecka.
Tłem dla dalszych zmian w wypłacaniu świadczeń socjalnych była Wielka Brytania, która podczas ostatniego szczytu UE w Brukseli zawarła porozumienie z pozostałymi krajami członkowskimi w sprawie świadczeń wypłacanych imigrantom z krajów UE, chodzi o tzw. hamulec bezpieczeństwa, który WB będzie mogła zaciągnąć na siedem lat.

Witam , otrzymał już ktoś zaległe kindergeld ???
Ja to jestem w takiej sytuacji , że już sama nie wiem o co im chodzi ,mąż wysyłał w grudniu ten antrag , w styczniu wypłacili , w lutym już nie , na początku lutego przysłali mi do Polski dokumenty z nowym numerem kindergeld i to nie na męża tylko na mnie , że mam niby zaświadczenie z pracy przysłać , jak ja nie pracuję i przebywam z dziećmi w Polsce:mad:Nie wiem czy ma to związek z zasiłkiem pielęgnacyjnym na dziecko i urząd marszałkowski w Polsce wysłał powiadomienie do Niemiec że taki mi przyznano ...:o:o
Ma ktoś namiary na dobrego prawnika , który się zajmuje takimi sprawami

Witam,ma to związek z przepisami ktore mowia,ze kindergeld nalezy sie matce bo dziecko jest z panią w Polsce. Dlatego tez pani musi zlozyc Antrag i dlatego tez przysłali go pani z nowym numerem. Pani musi byc wnioskodawca. Przyznają pani zasiłek,ale niestety troche pani poczeka. Ja czekałam prawie rok. Firmy bym nie brała bo ściąga z pani naprawde duzo a nic więcej co pani sama moze załatwić nie zrobią.

Powrót