wstrzymany kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuję Pani Lila Lu za wyjaśnienie , tylko co mam zrobić z tym wnioskiem na którym jest że mam wziąć zaświadczenie od pracodawcy , ja jestem bezrobotna , nawet nie zarejestrowana w urzędzie pracy a ubezpieczona przy mężu , odesłać im nie wypełniony ?Czy mąż ma swój dołączyć ???:rolleyes:

Musi go pani wypełnić i tam sa tez pola gdzie podaje sie dane małżonka,podaje sie rownież informacje czy ktos pobierał zasiłek to pisze pani ze tak i podaje dane męża. Musi pani podać tez jego numer Steuer Id Nummer. I wysyła pani jego zaświadczenie od pracodawcy lub jak prowadzi działaności to moze pani wyslac Gewerbeanmeldung. Musi pani to zrobić bo w przeciwnym razie nie dostaniecie kindergeld.

Czy ja dobrze rozumiem? Zmieniły się przepisy w Niemczech? Od kiedy? Żona podlega opodatkowaniu w Niemczech. Półtora roku temu rozchorowała się na białaczkę i tam się leczyła i pobierała zasiłek chorobowy. W tym czasie złożyła wniosek o Kindergeld, który przyznali niedawno, po półtora roku i to wstecz od daty złożenia wniosku, za 11 miesięcy. Za okres od października 2014 ma złożyć nowy wniosek i taki złożyła niedawno, wysyłając na adres Familienkassy swojego miejsca zamieszkania w Niemczech, w Nadrenii Westfalii. Czy teraz mogę się spodziewać, że przyślą dla mnie nowy wniosek do wypełnienia, jako że ja opiekuję się dziećmi w Polsce? A jak będzie z tym okresem wstecznym? Kto powinien się ubiegać o Kindergeld?

Witam,moze zacznę od tego ze prawo prawem
A FAmilienkasse podchodzi do Polaków rożnie i jednym karze składać nowe wnioski innym wypłaca dalej na starych. Ja miałam tak samo jak pani co teraz otrzymała wniosek do wypełnienie na siebie w tez mieszkam w Polsce z dziećmi a maz pracuje w De. Z racji tego ze znam język to zadzwoniłam do FAmilienkasse zapytać i otrzymałam odpowiedz,ze kindergeld nalezy sie matce bo ze mną sa dzieci i nieważne ze jesteśmy małżeństwem i musiałam zlozyc wniosek i po roku mi przyznano swidczenie. Dodam ze pani właśnie mowila ze chodzi o to zeby pieniądze trafiały do osoby ktora zajmuje sie dziećmi bo w wielu przypadkach mężowie nie przekazuje tych pieniędzy.
Ale prosze sie nie martwić jak bedzie miał pan wniosek zlozyc to sami go panu wyśla. Tak robi FAmilienkasse Chemnitz ale wiem ze sa tez tacy co nie musieli składać nowych wniosków. Wszystko zależy od urzędnika :)

Rzecz w tym, ze zaległy Kindergeld w wysokości 4048 euro za okres od listopada 2013 do października 2014 wpłynął na moje konto, bo taką dyspozycję wydała moja żona będąc chora. Teraz Familienkasse Chemnitz wydała tylko taką decyzję informując przy okazji, że na dalszy okres trzeba złożyć nowy wniosek, nie przysyłając nam nawet wniosków. Żona złożyła ponownie wniosek w Familienkasse Aachen, ja się też tam podpisałem i podała moje konto do przelewu, ale zamierza w międzyczasie zmienić dyspozycję i podać swoje konto. Ja jestem przy dzieciach w Polsce, płacę wszystkie rachunki na dom i utrzymanie dzieci, także córki na studiach. Od listopada do dzisiaj żona spodziewa się zaległego ponad 6 tys. euro Kindergeldu i zamierza otrzymywać również bieżące świadczenia, a ode mnie żąda nadal płacenia wszystkich rachunków na dom i całości za utrzymanie córki na studiach. Czy ja mogę zgłosić do Familienkasse Cheminitz, że to ja utrzymuję dom i dzieci w Polsce i żeby na mnie wpływał Kindergeld?

Panie Jarku,
Kindergel należy się osobie z którą mieszkają dzieci,jak rozumiem mieszkają one z panem.
Bledem było to,że pan podpisał te wniosek zonie bo jakby nie było jesteście małżeństwem i wydał pan zgodę na to żeby kindergeld było wypłacane pańskiej zonie.
Ażeby to odkręcić powinien pan powiadomić Familenkasse o tym ,że zona mieszka w De, a pan z dziećmi w Pl. Napisać też,że ona nie przekazuje tych pieniędzy na dzieci i wtedy otrzyma pan od nich wniosek, a żonie wstrzymają wypłatę zasiłku.Powtarzam,że zasiłek należy się osobie, która prowadzi wspólne gospodarstwie z dziećmi.

Pani Lilu,
w prawie niemieckim jak dotąd byłem bardzo dobrze obeznany, widocznie ostatnio coś się zmieniło i o tym nie wiedziałem. Czy to normalne, żebym ja mieszkając w Polsce składał w Niemczech wniosek o Kindergeld na moje dzieci, jeśli żona przebywa w Niemczech? Czy jeśli ja pracuję i też wyjeżdżam czasami do pracy do Niemiec, ale będąc zatrudnionym w Polsce, mam prawo do Kindergeldu w Niemczech? W ostatniej decyzji za okres od listopada 2013 do października 2014, przyznali żonie Kindergeld uzasadniając to tym, że mąż opiekuje się dziećmi w Polsce i pozostaje bez pracy.

Z tego wnioskuję, że zasiłek rodzinny przyznaje się w tym kraju, w którym się pracuje, więc mi mogą teraz powiedzieć, że skoro ja pracuję w Polsce, a żona w Niemczech jest bezrobotna, to ja mogę się ubiegać tylko o zasiłek rodzinny w Polsce.

Ostatnia edycja:
Pana sytuacja jest inna od innych,ale może powiem jak było u mnie....
Kindergeld pobierał mój mąż pracujący w Niemczech, ja z dzieci mieszkam w PL gdzie tez pracuję.Trzy lata temu Familienkasse zatrzymała wypłatę zasilku przysyłając mi wniosek wypełniony na mnie i pismo,ze to ja muszę być wnioskodawcą bo ze mna mieszkają dzieci.
Jak śledził pan poprzednie posty to pani która pisała wczoraj tez otrzymała taki wniosek.
Nie doczytałam wcześniej ze pana żona jest bezrobotna w Niemczech a myślę,że to ma znaczenie i może być problem z przyznaniem zasiłku, musi pan poczytać na forum bo wiem,że była tutaj taka pani co poszla na chorobowe i jej zasilek zabrali.

Problemu przynajmniej dla niej nie powinno być, bo:
Voraussetzung für den Anspruch auf Kindergeld ist
- ein versicherungspflichtiges Arbeitsverhältnis oder
- der Bezug von Mutterschaftsgeld, Krankengeld, Versorgungskrankengeld, Verletztengeld oder Übergangsgeld wegen medizinischer Maßnahmen der Rehabilitation,
- die Betreuung eines Kindes unter drei Jahren oder
- der Bezug von Leistungen der Arbeitslosenversicherung.

W trakcie pracy w Niemczech żona zachorowała na białaczkę i była ustawowe 72 tygodnie na chorobowym, Krankengeldzie, na zakończenie Krankengeldu złożyła wniosek o rentę chorobową i w międzyczasie zgłosiła się do Arbeitsamtu jako bezrobotna, bo takie jest prawo. Zarówno pobieranie Krankengeldu jak i zasiłku dla bezrobotnych daje prawo do Kindergeldu. W każdym bądź razie napisałem w imieniu żony Einspruch na tę wcześniejszą decyzję, która nie wiedząc czemu opiewała tylko na okres wstecz, kiedy jeszcze pracowała, ale Familienkassa odrzuciła go jako niedopuszczalny, bo jak twierdzą, żona ma prawo do Kindergeldu i nie jest poszkodowana. Musi tylko złożyć nowy wniosek. Trochę dziwna sprawa, bo tamten wniosek został złożony jak była chora w sierpniu 2014 roku i powinien obowiązywać przede wszystk9m w przód, tym bardziej, że wszystkie zaświadczenia z MOPSu i szkół dzieci były dostarczone później. A decyzję przyznającą wydali tylko na okres od listopada 2013 do października 2014, to też dziwne, że więcej jak pół roku wstecz. Pewno chodzi im o zwłokę, teraz znów będą pewnie rok czasu zwlekać z wydaniem decyzji.

Powrót